Музей събира „Играчките на баба и мама, дядо и тате“

  • 24 ноември 2018, 15:32
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium mother 1546895 960 720

Регионалният исторически музей „Стою Шишков” в Смолян започва кампания за събиране на играчки от миналото под наслов „Играчките на баба и мама, дядо и тате“. Инициативате се осъществява съвместно с Регионалните експертно-консултантски и информационни центрове „Читалища“ и читалищата в Смолянска област.

„Стани дарител на кампанията за събиране на детски играчки от края на XIX век до 60-те години на XX век с цел попълване на фонда на Музея в Смолян!”, призовават организаторите на интересната инициатива.  

Етапите на дарителската кампания са три - разпространяване на идеята до края на март 2019 г., събирателска акция до края на август 2019 г., обиколка по общини от страна на музейните експерти до края на септември 2019 г. Най-интересните лични истории, свързани с играчките, записани и запазени в архива на музея, ще бъдат показани на изложба в навечерието на Коледа 2019 г. в залите на РИМ „Стою Шишков“ - Смолян.

Играчките от миналото са били изработени от естествени материали. Сред тях най-любими са куклата и топката. През 30-40-те години на миналия век у нас навлизат различни видове механични, музикални, електрически играчки, включително образователни комплекти като „Не се сърди човече“, „Дама“.