Музей събра част от находките си в пътеводител на брайлово писмо

  • 04 май 2017, 08:40
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium dsc00219

DSC00219

Регионален исторически музей – Шумен разработи пътеводител на брайлово писмо и тактилни карти с изображения на някои от най-интересните находки, изложени в централната експозиция, съобщиха от музея.

Пътеводителят е улеснение за незрящи посетители и съдържа синтезирана информация за периодите, застъпени в експозиционните зали на музея. Чрез специално разработени изображения върху подуваща хартия са пресъздадени и някои експонати от различните исторически епохи. Те са придружени от описания на брайлов език, които да улеснят „виждането” на експонатите. Техните характерни детайли са предадени и с уголемен шрифт.

DSC00218

Музеят е културна институция с над 110-годишна история. Във фондовете му се съхраняват над 150 000 паметника на културата от халколита до наши дни, от които 15 000 са показани в експозиционните зали. През тях преминават хиляди посетители, за които са разработени и издадени множество нагледни материали – пътеводители, брошури, дипляни, картички, но това е първи носител на информация, предназначен за посетители със зрителни увреждания

DSC00220

Основен партньор при подготовката на изданието е Националният център за рехабилитация на слепи – Пловдив.

Брайловият пътеводител се издава с финансова подкрепа на Община Шумен след участие в конкурсна сесия на Общински фонд „Култура” и собствени средства.