Музеят на Възраждането в Елена посрещна над 20 хил. туристи през 2014 г.

  • 08 януари 2015, 12:49
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54ae7c59d7277

 Кристалина Георгиева и Маргарита Попова са сред посетителите 19 787 туристи са посетили Музея на Възраждането „Иларион Макариополски" в град Елена през изминалата 2014 година.

Посетителите са рекорден брой за една календарна година от основаването на музея до наши дни, коментира директорът Иван Димитров. Ръст се отбелязва при всички видове групи посетители, както и при чуждите туристи. 8663 от посетителите на четирите музейни обекти през 2014 година са възрастни, 6890 - ученици и студенти, 3922 - пенсионери. Над 300 са чужденците, прекрачили прага на музейните обекти в Елена, са предимно от страни от Европа.


Няколко са събитията, с които може да се похвали музеят на Възраждането „Иларион Макариополски" през изминалата 2014 г. През януари в музейния комплекс гостува Исторически музей - град Каварна, с изложбата „Реликвите на Калиакра".


На събитието бяха представени 250 находки, открити през последните 10 години в столицата на Добруджанското деспотство.


През април дворът на къща музей „Иларион Макариополски" бе превърнат в работилница за писане на великденски яйца, на която бе представена стара восъчна технология от Велинградско, Ихтиманско и Самоковско. През юни музеят бе домакин на изложбата „Иван Кършовски - между пушката и перото". На събитието присъства заместник-председателят на ЕК и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева - потомка на Иван Кършовски. На 19 септември за пръв път в музея в Елена се проведе нощ на музеите, когато бяха регистрирани 150 посетители за няколко часа.


На 26 октомври в двора на комплекс „Даскалоливница" бе възстановен традиционният сбор на Димитровден в Елена. На 19 ноември в Изложбени зали „Рафаел Михайлов" в град Велико Търново бе показана изложбата „Културното наследство на възрожденска Елена", която до края на годината бе разгледана от близо 3000 посетители.


На 5 декември в Елена, под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова, бе отбелязана 210-та годишнина от построяването на църквата „Св. Никола".