Музикалното училище в Широка лъка чества 45 години

  • 29 април 2017, 16:10
  • Default profile Автор Анита Чолакова
Medium 44

44

45 години от създаването си чества днес Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка с концерт тази вечер. През годините училището се превърна в марка на региона, а всеки местен човек и всеки управник се се гордее с него.

Открито е на 1 септември 1971 година. В началото се помещава в Згуровския конак, в сградата на горското и в една част от помещенията на основното училище, освободени от тогавашния директор Манол Радичев.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Първите приети ученици са 32-ма от 240 кандидатствали. Лично Тодор Живков открива на 9 февруари 1979 г. учебния комплекс. През 1974 г. е открито мъжкото общежитие,  а през 1982 г. и женското. Тогава с постановление на Министерския съвет се откриват няколко училища с цел културно и икономическо развитие на региона. А денят на обнародване на постановлението е бил обявен за неработен – празник за целия Смолянски окръг.

За създаването на училището много е помогнал директорът на пловдивското музикално училище Анастас Маринкиев, както и проф. Асен Диамандиев, проф. Паракшев Хаджиев, проф. Манол Тодоров, а първият директор на училището е Константин Шопов.

33

Сегашният му директор Стоянка Тенова е от Пловдив. Тя работи в музикалното училище от 31 години, а от 21 г. е негов директор.

1270 са възпитаниците на училището досега от всички краища на страната.

От него са тръгнали много известни във фолклора имена - диригентът на ансамбъл „Филип Кутев“ Георги Андреев, Нели Андреева, Недялко Недялков, който е кавалджия в оркестъра на БНР, Костадин Атанасов – в ансамбъл „Филип Кутев“, Петьо Кръстев – диригент на оркестъра на ансамбъл „Пирин“. Между тях има и хабилитирани преподаватели като проф. Костадин Бураджиев, Стоян Пауров, Донка и Николай Колеви, Васко Бебелеков и Мария Бебелекова в САЩ и много други. Покойният Георги Кичуков бе диригент на ансамбъл „Родопа“ .

Певицата Златина Узунова и всички в ансамбъл „Родопа“ са възпитаници на училището. Тази година в училището има 80 ученици на възраст от 14 до 19 години.