Мюмюн Искендер: Чакаме Дядо Николай да подпише за църквите

  • 10 декември 2013, 06:20
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a6b2162a0f8

Г-н Искендер, какво се случва с трите църкви в община Минерални бани, които трябва да се ремонтират по програмата за селските райони? Защо процедурата цикли при вас?


Да, действително, трите църкви в селата Сусам и Сърница, както и в Минерални бани, трябва да се ремонтират по Оперативната програма за развитие на селските райони. Общината положи всички усилия, реставрацията да върви по план. Още преди една година, намерихме консултанти, които да проектират строителните работи по ремонтите.


Парцелите, които са общинска собственост, ги прехвърлихме на църковните настоятелства. Изчистихме всички задължения, които храмовете имаха към ВиК и енергото. После им пуснахме нови партиди. По решение на общинския съвет, осъществихме цялостното прехвърляне. Проектите бяха одобрени и входирането им беше през църковното настоятелство. Всичко мина нормално. Пловдивската митрополия си направи избор на фирма изпълнител. Оттам нататък обаче работата спря. До колкото имам информация, по другите митрополии, ремонтите на църквите са приключили и са на етап окончателно плащане.


При нас, обаче още няма подписан договор с избраната фирма, а последно подпис трябва да сложи Пловдивският митрополит Николай.


Според вас, той защо не подписва?


Честно казано и аз не мога да си обясня, защо. От два месеца нещата не вървят и затова реших да се позаинтересувам, защо процедурата спря. Оказа се, че Дядо Николай не подписва и затова потърсих среща с него. Това обаче се оказа много сложно. Наложи се, да съберем настоятелствата, не само на тези трите църкви, които трябва да се ремонтират, но и на двете, които сега направихме – в Долно Брястово и Горно Сираково. Дойдоха кметовете на населените места, общински съветници и обсъдихме, как да действаме по-нататък.


Сега подписваме договори и за две джамии, но когато започна мандатът ми, решихме първо да уредим нещата с църквите. След тази среща, получихме съобщение, че Дядо Николай иска да се види с нас, през един от съветниците му от София и през отец Серафим, който отговаря за нашите църкви в община Минерални бани. Аз лично бях при митрополита в петък, навръх именния му ден. Като получих покана, си мислех, че ще говорим конкретно по нашия проблем. Той обаче ме прехвърли на отец Антоний и на съветника си. С тях се уговорихме за следваща среща, на която вече ще присъства и Дядо Николай. Тяхното условие беше, на срещата да присъства и експерт от фонд „Земеделие”, за да се види, дали има нещо притеснително в процедурата.


Аз още в петък намерих земеделския министър Греков, отидох и във фонда и оттам ми обещаха да изпратят човек, така че да се организира работна група с представители на всички заинтересовани. Целия този труд, който го хвърлихме, да не отиде напразно...


Ще успеете ли, обаче, да спазите срока за проектите?


Смятам, че от страна на общината, си свършихме отлично работата. Днес продължавам да търся и митрополията и съветника от София. Ако няма резултат, ще се наложи пак да ходим на място до Пловдив. От фонд „Земеделие” обясниха, че срокът за подписване на договора с изпълнителя може малко да се удължи, но без подписа на Дядо Николай, процедурата се стопира.


Очевидно полагате усилия, проектите да се случат, какво е, да си кмет на община с православни и мюсюлмани?


Аз съм преотстъпил безвъзмездно, на едни мои приятели българи, лично моя земя, за да построят параклис. В една от църквите в Горно Сираково, която сега трябва да се ремонтира, откраднаха камбаната, вместо една им купих две. Осигурявам строителни материали, мъча се, защото сме длъжни да си опазим храмовете – православни и мюсюлмански. Това е и за следващите поколения.


Какво е състоянието сега на църквите?


Двете църкви – в селата Сърница и Сусам са паметници на културата. Те са много стари и се нуждаят от сериозни и спешни ремонти. На църквата в Сърница, покривът всеки един момент може да падне. Вече влиза вода и стенописите ще се съсипят окончателно. Църквата в Минерални бани пък беше построена през 1995 г., когато ДПС за пръв път спечели изборите, тогава съдействахме да се построи. Но от бързането, се оказа, че има някакви строителни пропуски, които трябва да се отстранят. В момента и там е тръгнала влагата нагоре и стените се рушат, трябва да се сменят дограмите. Двата декара, които дадохме безвъзмездно на църквата, парцелът трябва да се облагороди.


Европа ни дава пари за храмовете и ще е грехота да върнем над 1 млн. лева.