Мюсюлмани и християни заедно запалиха елхата в Минерални бани

  • 12 декември 2015, 13:51
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 2602 3df0

Мюсюлмани и християни заедно запалиха коледната елха в курортното селище Минерални бани.


„Наближава един от най-хубавите християнски празници. Знаете, че в Минерални бани живеем и християни и мюсюлмани от много години насам. Уважението към празниците на различния е в основата на нашите традиции, защото ако се върнем назад във времето установяваме, че празниците станаха общи и ние си ги споделяме. Аз като кмет на общината съм изключително радостен, защото в продължение на много години насам деленето между район Караманци и район Минерални бани приключи. Традиционните празници станаха общи и ние заедно, както сме си протегнали ръце трябва да продължим в този дух. Трябва по този начин да си възпитаваме децата, за да може нашите деца да са приятели, да работят съвместно и да продължават да живеят в мир и спокойствие - заедно. Много е важен моментът, затова тръгвам оттам,  вие виждате какво се случва по света и това определено не е добро. При нас не могат и не бива да се случват подобни неща, ние не сме възпитани в този дух”, каза кметът на общината от Хасковска област Мюмюн Искендер. Той почерта, че община Минерални бани винаги са били пример за етническа толоратност и добросъседство на хора от различен етнос и религии.Тържеството започна с кратка но съдържателна програма, подготвена от децата от ЦДГ „Снежанка“, СОУ „Проф.д-р Асен Златаров“, както и изпълнения на фолклорните групи при НЧ „Заря – 1957" в Минерални бани.


„Искам да пожелая здраве и щастие на най-малките жители на община Минерални бани, защото те са нейното бъдеще. Разбира се, че Дядо Коледа и тази година ще им донесе много подаръци. Още веднъж благодаря на всички вас, които присъствате тук и за светлите Коледни и новогодишни празници ви пожелавам да сте живи и здрави, да сте все така добре настроени едни към други и да се радваме на хубавите неща, които се случват в тази община”, допълни Искендер.


След това започна обратното броене и цялото курортно селище грейна в празничното осветление. Мощна заря освети небето за да отбележи настъпването на най-светлия християнски празник. Тържеството приключи с традиционни народни хора.


Още новини от Хасково и региона вижте ТУК