Мюсюлманин е сред спасителите на село Обручище

  • 04 март 2015, 08:33
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54f6c21d778c0

Мюсюлманин е сред спасителите на старозагорското с. Обрукли /дн. Обручище/ от ордите на Сюлейман паше през лятото на 1877 г. Името на селския чауш Юмер ефенди бе изписано заедно с тогавашните селски първенцци Георги Бабалов, Павлю Коев, Стоян Демерджиев върху паметния знак, който бе открит официално за 3 март.


Обруклийските управници и турчинът водят тежки преговори с военачалниците на настъпващия редовен турски аскер, за да спасят селото от опожаряване и изтребление. По-първите обруклийци хранят дни наред турската войската, правят и тежки дарове на началството и в края на краищата османската армия не влиза в селото.


 

"Без застъпничество на тези 4-ма смели мъже Обручище щеше да има горчивата съдба на Батак и Стара Загора, изпепелени до основи от турските пълчища", категорични са инициаторите за поставянето на паметния знак в чест на спасителите.


Идеята е на бившия синдикален и минен шеф във въглодобвината компания "Мини Марица-иизток" Тенчо Кайряков, който заедно с местния бизнес-клуб е след основните дарители. Самият гранитен монумент, около 2,5 тона, също е изработен като дарение от каменоделеца Николай Колев от близкоото тополовградско село Хлябово