На бънджи скокове в пещера

  • 13 юни 2017, 15:40
  • Default profile Автор Димка Атанасова
Medium img 20170610 112054

Летният сезон е времето, в което всички търсим прохлада, нови и екстремни приключения, които дълго да разказваме. Освен на море и на планина, обичащите природата могат да се впуснат и в едно доста екстремно пещерно изживяване - най-впечатляващата и спиращиа дъха пещера у нас – Проходна или както повечето я наричат „Очите на Бога“, намираща се край с. Карлуково, община Луковит.

Thumb kr

Само на 111 км. от София може да си подарите ден, изпълнен с много и различни емоции, които най-дългият пещерен тунел в България, може да ви предостави. Пещерата е дълга 365 м. и се състои от два входа – голям и малък, които образуват величествен скален мост. Със своя леснодостъпен маршрут този природен феномен привлича хиляди туристи, както от страната, така и от чужбина. Според местните вярвания, когато човек застане под „очите на Бога“ и си пожелае нещо, то се сбъдва.

Thumb prohodna cave entrance

Любопитно е това, че именно тук са снимани няколко български и чуждестранни филма, между които и „Време разделно“. На 21 март, когато е пролетното равновесие се е правил ритуал за плодородие, като в този ден през вътрешността на пещерата преминава слънчев лъч, който я огрява под специфичен ъгъл. За любителите на екстремни изживявания в пещерата се практикуват и бънджи скокове.

Снимка: Венцислав Генков