На Никулден отвори врати един от най-старите храмове в Пиринско

  • 06 декември 2019, 15:48
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium 570d15d591f9352360819f7db8f9cc6a

На Никулден жителите на община Банско имаха повод за още по-голяма радост - отново отвори врати един от най-старите храмове в Пиринско - църквата "Свети Николай Мирликийски Чудотворец"  в село Обидим.

С тържествена служба чин на обновление Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим освети храма. 

Малкото планинско село Обидим е известно като селото с 13-те храма - църкви, параклиси и манастир. Само това е достатъчно да покаже какъв дух , вяра и достойнство са имали някога обидимци.

Историята на Обидим е неразривно свързана с църквата "Св.Николай". Храмът, разположен в центъра на селото, е построен през 1842 г. и осветен на следната 1843 година. Сградата е дълга 23 м, широка 13 м и висока 8 м, а стените са дебели 1 м. 

Възрожденската църква е изгорена заедно с цялото село в бурната 1903 г., при потушаването на Илинденско-Преображенското въстание. Почти цялото село бяга към границата на свободна България, но само три години по-късно обидимци възстановяват и надграждат храма.

"Черковно-училищната община е бедна. Черквата и училището също са бедно подредени. Църквата е „Св. Никола“ и тя се възражда с подкрепата на възвръщащите се бежанци", пише Иларион Неврокопски. Въпреки немотията хората от селото събират средства и през  1909 г. на място отливат камбаната на храма, тежаща 153 кг.

Селото преживява още едно опожаряване - по време на Балканската война в 1912 г. И пак хората бягат към България, и пак се завръщат след оттеглянето на турските войски от Пиринския край, и пак строят храм - този път църквата "Св. Пантелеймон".

През съзиждане и пожарища, през разруха и обновление, през всички превратности на историята, църквата "Свети Николай Мирликийски Чудотворец"  никога не е затваряла врати през 176-годишното си съществуване. 

Сега родолюбиви банскалии и жители на с.Обидим обединиха усилията си, за да обновят храма в селото. С благословията на Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим вярващите вече ще се черкуват в напълно ремонтираната църква.

Ръководството на Община Банско и общинските съветници засвидетелстваха с присъствието си на литургията почит към покровителя на храма - свети Николай Чудотворец.