Наблюдаваме Суперлуние и Синя Луна през октомври

  • 04 октомври 2020, 13:15
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 1

На 31 октомври ще сме свидетели на така наречената Синя Луна. Това съобщи пред "Фокус". Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО, БАН по повод астрономическите явления през октомври.

Той поясни, че след пълнолунието на 2 октомври, това ще е второто за месеца.

„Когато в рамките на един календарен месец настъпват 2 пълнолуния, второто от тях се обявява за Синя Луна. Това обаче няма връзка с видимия цвят на Луната, а за името на това явление съществуват няколко различни обяснения“, обясни още Маркишки.Той поясни, че се очаква през октомври още едно лунно явление."Ако стриктно се придържаме към определението за „Супер Луна“ – явление, настъпващо при близки във времето пълнолуние, или новолуние и лунен перигей, то новолунието на 16 октомври в 22:31 ч. ще бъде Суперлуние, тъй като е близко до перигея на 17 октомври в 02.48 ч.

Перигей се нарича моментът, в който Луната се доближава най-много до Земята, обикаляйки я по своята орбита.

Веднъж месечно Луната се доближава до Земята на разстояние малко под 360 000 km. На 17 октомври в 02.48 ч. дистанцията Земя – Луна ще бъде 356 912 km. Това явление обаче няма да може да се наблюдава, тъй като при новолуние Луната е невидима", каза още Маркишки.

 

Снимка: Pixabay