Над 100 оръжия от бг история показаха в Две могили

  • 22 април 2018, 12:50
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium s4

Над 100 оръжия от българската история разгледаха жителите и гостите на Две могили на атрактивен "Музея на открито". Най-голям интерес беше проявен към заниманията по стрелба с въздушно оръжие и лък. Участие взеха над 100 деца като всяко получи диплом за защитник на българщината. Професионални инструктори по стрелба следяха и направляваха стриктно всички деца и възрастни, които участваха.

Областният управител на област Русе Галин Григоров приветства участниците в атрактивното изложение. Той посочи, че мястото не е избрано случайно, защото именно добре организираните чети са предвестника на Априлската епопея, израз на най-масовия героизъм и несломим дух на народа. „По онова време мъчително се чупят веригите на дълголетната изостаналост и точно затова неоценим остава устремът на българина към национална свобода” каза губернаторът.

Събитието бе посветено на 188-годишнина от рождението на Филип Тотю и на 142-годишнина от избухването на Априлското въстание.

Организатори на инициативата са Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България", ВМРО-БНД и Първа русенска чета "Ангел Кънчев".