Над 1000 обаждания на телефон 112 заради наводнението в Перник

  • 21 септември 2015, 07:43
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 577ebc3a b51a 13d6

Перник бе наводнен след изсипалия се пороен дъжд, придружен от мощни гръмотевици. Почти всички улици на града бяха под вода. В няколко квартала на града са наводнени мазета и приземни етажи, съобщава Нова ТВ.


Някои основни пътища в града станаха непроходими, а на места автомобили бяха почти изцяло под вода.


Единият от входовете на Перник при кв. "Изток" беше наводнен. Имаше закъсали хора, които изчакваха водата да се изтече. Наводнена бе външноградската магистрала, автомобилите се придвижваха в насрещното платно. Наводнена бе и вътрешната магистрала при кв. "Иван Пашов", имаше залети дворове на къщи, както и наводнени жилища.


В центъра на града също имаше наводнени улици, на някои места водата достигаше на няколко сантиметра над входните врати на блоковете.


В централната градска част автогарата беше наводнена. Наводнен бе и пътят за влизане в кв. "Мошино" и ТЕЦ-а. Няколко села останаха без ток в региона.


Жителите от града се оплакваха, че непрекъснато са звънели на тел. 112, но от там никой не им е вдигал.


"Има над 1000 обаждания на тел. 112 заради наводнението, но за щастие няма пострадали, късно през нощта беше овладяно положението", заяви за Би Ти Ви кметът на Перник Иван Иванов.


"Има материални щети, които тепърва ще се оценяват. На места водата достигаше до метър и половина. Сигналите от хората бяха основно за наводнени мазета, приземни етажи, закъсали автомобили. През нощта отклонихме движението по основната магистрала по обходни пътища, за да може да се стига до Кюстендил. Положението е под контрол", увери още Иванов.


Причината според него е в старата канализация на Перник и затлачването на тръбите, затова водата е започнала да тече по пътищата. Единственото спасение е да се подмени канализационната мрежа.


"Няма нито жертви, нито пострадали, нито хора, които да са в затруднено положение, но снощи беше критично и водата беше над 1.6 м”, заяви от своя страна областният управител Ирина Соколова.


Тя коментира, че снощи е бил свикан кризисният щаб с участието на кмета, заместник-кмета на града, директорите на пожарната и ВиК, за да бъдат взети и предприети най-добрите мерки и действия.


Соколова подчерта, че временно е било ограничено движението по скоростния път към Радомир и Кюстендил в района на автогарата, но към момента навсякъде проходимостта и движението са възстановени.
За останалите градове на Пернишка област, Ирена Соколова коментира, че няма поражения. „В две села на Брезнишко – Слаковци и Велковци снощи нямаше ток. В околните села също имаше проблеми тока да се изключва и включва в продължение на цялата вечер”, изтъкна тя и допълни, че екипите на ЧЕЗ работят.


Ирена Соколова разказа, че проблемите в града са започнали след 20.00 часа в следствие на обилния и интензивен дъжд, който е продължил над 2 часа и половина.