Над 1100 самодейци демонстрират таланти в Бяла

  • 19 юни 2018, 20:16
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 19 %d1%81%d1%8a%d0%b1%d0%be%d1%80

Повече от 1100 самодейци от 57 читалища от цялата страна участват в националния събор в Бяла, който ще продължи до 23 юни. Той бе открит преди минути от кмета на Бяла Анастас Трендафилов и Силва Хачерян от Министерството на културата.

Петдневната програма на събора включва 122 групови и индивидуални изпълнения на певчески групи за автентичен и обработен фолклор, танцови състави от всички възрасти, групи за популярни и шлагерни песни, детски вокални групи, кукери.  Част от събора е изложението „Произведено в България – читалища“, в което се представят произведения на изобразителното и приложното изкуство.

За да остане траен споменът от участието в Националния събор на читалищата, организаторите - Община Бяла и НЧ „Пробуда 1928“, са осигурили за всяко читалище статуетка със символа на събора, грамоти за всяка група, златни медали за най-атрактивните изпълнения, а едно от всички читалища ще получи голямата награда на кмета.

В рамките на събора ще се проведат и кръгли маси, в рамките на които ще се обсъждат актуални читалищни проблеми и ще се обменят идеи, опит и добри практики.