Над 2 лева за килограм от най-късните череши в Кюстендилско

  • 11 юли 2019, 15:26
  • Default profile Автор Кирил Иванов
Medium %d1%87%d0%b5%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%b83

Над 2 лева вече е изкупната цена на черешите в Кюстендилсксо в края на кампанията, когато се берат най-късните сортове, казаха земеделски прозиводители. Черешоберът в региона приключва до края на седмицата. Най-късните сортове са и най-качествени и най-търсени. Особено тези в района на с. Ямборано и в местността Радован.

По спомени на местни хора от Радован в началото на 50-те години на миналия век  набрали и закарали череши по авиолониите и на Й. В. Сталин в Москва. Дори облекли в носия момиченце от с. Ямборано, което заминал в Москва, за да разкаже как са набрани черешите. Така се родил и лафънт "За Радован и Сталин знае".

Тези сортове се търсят и сега. Прекупвачи с бусове пристиган направо в градините да товарят доходоносния плод - повечето карат черешите до морските курорти, където цената им е направо фантастична. 

Високата цена е за черешите за прясна консумация обаче. За преработка изкупната цена е двойно по-ниска - по 0,90 лева - 1 лев за килограм, коментира кметът на с. Горна Гращица и изкупвач и през тази кампания Румен Чучков. В района Гращиците черешоберът вече е приключил, обяви той.