Над 2500 посетиха кулинарния фест в Ивайловград

  • 03 септември 2018, 08:01
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%ba%d1%83%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%be %d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be

Над 2500 души посетиха междунароен фестивал “Кулинарното наследство на Тракия” в Ивайловград.

Шеф Андре Токев оглави журито на седмото издание на фестивала, който е единственият по рода си у нас, отново очарова гости и гастрономи с кулинарните традиции в Тракийския регион между Арда и Егея.

В рамките на “Кулинарното наследство на Тракия” всеки участник има възможността да представи ястия на основата на местни легенди, традиции, природни дадености и всичко, което е вплетено в ежедневието на хората живеещи по тракийските земи. По този начин той може да покаже своята уникалност.

Тракийският триъгълник, който се заформя между Ивайловград, Киприно и Кешан, има своите едновременно еднакви и различни кулинарни особености, но фестивалът е доказателство, че по-скоро общите черти надделяват.

И тази година представители на френския град Лонго, с който Ивайловград е побратимен, спазиха традицията като уважиха с присъствието си фестивала. Те представиха “Пиле по фламандски с бирен сос”. А южните ни съседи привлякоха вниманието със своята средиземноморска кухния. Експертно жури оглавявано от шеф Андре Токев оцени представянето на всеки един щанд по няколко критерия – вкус, презентация и традиции. В опит да си спечелят благословията на журито, много от участниците използваха певческите си таланти и възстановки на обичаи.

Тази година се открояваха безалкохолните бионапитки – сок от бъз, ошав, сок от дренки и смокини. А гостите над 18-годишна възраст, които предпочитате плодовете ферментирали, се насладиха на смокинова ракия и домашно вино.

В деня на фестивала всички културни, исторически и археологически паметници и обекти бяха отворени за посетители. Съпътстващата програма позволява на гостите да видят Вила Армира, крепостта Лютица, църквата в Долно Луково и други забележителности.

Източник и снимка: haskovo.info