Над 3 млрд. лв. ще получат общините за „Региони в растеж”

  • 05 юли 2016, 08:33
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 7090 05d0

Три са основните фактори, които трябва да бъдат налице, за да има действително „Региони в растеж” – силна местна власт, добра инфраструктура и активен бизнес. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на посещението си в Бургас, предаде кореспондент на Kmeta.bg.


Тя се включи във форум, посветен на кампанията "Региони в растеж", организиран от в. „24 часа” и КРИБ.


Целта на срещата, провела се в Експозиционен център „Флора”, беше да се представят възможностите за инвестиции в Югоизточен регион през новия програмен период. Участие в дискусията взеха още министърът на земеделието и храните – Десислава Танева, на околната среда и водите – Ивелина Василева, и на труда и социалната политика – Зорница Русинова. Сред гостите бяха също областни управители от Югоизточна България, кметове от област Бургас, представители на Пристанище – Бургас, хора от бизнеса.


Министър Павлова посочи като добър пример за публично-частно партньорство сградата на Експо центъра в черноморския град, построена през стария програмен период. В новия период (2014-2020 г.) предвидените средства за Югоизточен регион са 250 млн. лв. Общата сума за България е 3,1 млрд. лв., като половината от парите са предвидени за общините, които трябва да изберат приоритетните си проекти. Приоритет ще бъде даден на инфраструктурните проекти, на дейностите в сферата на образованието, подобряването на спешната помощ, както и инициативи, свързани с качеството на градския транспорт.


„Останалите средства по програмата са за реформи в ключови сфери - професионалното образование в средните училища, спешната помощ, пътната инфраструктура и публично- частните партньорства, които ще създадат условия за градско развитие”, уточни министър Павлова.


Тя допълни, че през новия програмен период усилията няма да бъдат фокусирани само в големите градове. Целта е да се предотврати обезлюдяването на по-малките населени места.


От своя страна министърът на Околната среда и водите Ивелина Василева представи възможностите на новата оперативна програма в областта на ВиК сектора и системите за отпадъци. Тя уточни, че 3,4 млрд. лв. са изплатени по ОП "Околна среда" за периода 2007-2013 г. За това време са изградени 2500 км. ВиК мрежа, както и 18 регионални системи за управление на битови отпадъци. 681 млн. лв. са инвестирани в екологични проекти, които са реализирани в Югоизточен планов регион.


Най-голям бюджет в новата оперативна програма е предвиден за сектор „Води”. Новост в нея са проектите за управление на риска при наводнения и свлачища, както и тези, които касаят подобряване качеството на въздуха.