Над 30 години Провадия чака построяването на обходен път

  • 21 януари 2020, 18:04
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 21 %d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%8f

Възможностите за изграждане на обходен път, който да изведе от центъра на Провадия движението на тежкотоварни камиони. Този важен въпрос обсъдиха представители на Инициативния комитет за построяването на трасето с кмета на общината – Жоро Илчев, с народния представител Павел Христов и с председателя на ОбС - Димо Димов.

Проблемът стои пред местната власт от миналия век, когато е разработен проект, чиято стойност е от 20 до 40 млн. лв. През 1988 г. дори е започнала реализацията му, като са изградени надлез, 3 километра от пътя, както и 30 метра от предвидения тунел под провадийското плато. Похарчени са 5 млн. лв., след което проектът е замразен. Липсата на средства и изтеклото време са довели до разруха на вече построеното, а впоследствие активизирано свлачище напълно е затворило пътя към тунела.

„Изграждането на обходния път е въпрос, който чака своето решение от десетилетия. Вярвам, че с активността на местната власт в лицето на новото общинско ръководство и с подкрепата на държавата ще се предприемат необходимите стъпки”, изтъкна Павел Христов, който се ангажира да съдейства пред ресорните институции.

„Изграждането на обходния път е сред приоритетите ни за развитието на общината, защото тежкият трафик през града всекидневно създава множество рискови ситуации. Финансирането на проект от подобен мащаб обаче не е във възможностите на местния бюджет, затова без помощта на държавата инвестицията не би могла да се случи”, отбеляза инж. Илчев. , подкрепяйки исканията на Инициативния комитет.

Представителите на Инициативния комитет са категорични, че увеличеният трафик на автомобили, особено тежкотоварни камиони и цистерни, всекидневно тормози гражданите на втория по големина град във Варненска област. Рушат се къщите и апартаментите на живеещите покрай основните улици, а застрахователите отказват да ги застраховат. Улиците са тесни и пресичането им е рисково, особено от децата и възрастните хора. Авариите на водопроводната мрежа също са често явление, категорични са

представителите на Националната гражданска инициатива „Изграждане на обходен път на Провадия”.

Те настояват замразеното строителство да бъде довършено, тъй като през града преминават всички автомобили, които се движат между Варна и съседните общини, а през летния сезон натовареният трафик води до задръствания. „Автомобилният поток ще се увеличи допълнително след предприетата от държавата рехабилитация на Айтоския проход”, твърдят от Инициативния комитет.