Над 30 производители се включиха в първото изложение „Подкрепяме българското“

  • 04 септември 2016, 15:25
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 4 mzh2

4 mzh3

Повече от 30 производители на плодове, зеленчуци, консерви и вино, мед и млечни продукти се включиха в първото изложение „Подкрепяме българското“ във Варна. С него стартира кампанията на Министерството на земеделието и храните в подкрепа на родните производители и преработватели, която ще обиколи областните градове на страната. Всички изложения ще се съпътстват от срещи на екипа на МЗХ с представители на земеделските общности от съответните области.

„Искаме да покажем на всички българи, че България произвежда хубава, качествена храна, която помним от детството си. Възстановява се балансираното земеделско производство, имаме устойчив тренд на ръст при трайните насаждения. В последните две години страната произвежда повече плодове и целенчуци, а тази година можем да се похвалим с абсолютен рекорд в добивите на пшеница“, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриване на изложението на входа на Морската градина.

По-късно министър Танева коментира, че за да се генерира доход, не може да се разчита само на помощи и субсидии: „Такъв доход може да се постигне с професионализъм в производството и трябва да стимулираме такива практики“. Тя посочи, че по данни на министерството добивите на земеделските производители от област Варна са над средните за страната, а инициативите на МЗХ имат пълната подкрепа на местната власт. „Фермерските пазари се радват на все по-голям интерес, особено в по-големите градове. С кмета на Столична община Йорданка Фандъкова също работим много добре и имаме още няколко такива инициативи“, каза министър Танева.

Заедно с нея всички щандове обиколиха и разговаряха с изложителите кметът на Варна Иван Портних, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов и депутатът от ГЕРБ Павел Христов. Вино, биволско мляко, различни видове сирене опитваха стотиците посетители, сред които и доста чуждестранни туристи, излизащи от градските плажове. Повечето от тях извиха опашки и пред прословутия голям казан на най-добрия готвач сред шоумените Ути Бъчваров, в който къкреше рибена чорба по северняшки, приготвена с помощта на варненски кулинари с разчет за 3000 порции.