Над 30 семейства засегнати от взрива в жилищен блок във Варна

  • 15 януари 2020, 12:17
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium vzriv

Щетите, причинени от взрива в бл. 302 във варненския квартал „Владислав Варненчик“, са засегнали повече от 30 семейства. Те не могат да се завърнат по домовете си, докато не приключи обследването на сградата и не бъдат възстановени електрическата и ВиК системата на блока. Това съобщи кметът на район „Владислав Варненчик“ Николай Костадинов. По думите му има още 4 подадени молби за общински жилища от пострадалите. Още в понеделник едно четиричленно семейство бе настанено със заповед на кмета Иван Портних и получи най-необходимите вещи за оцеляване.

Повечето от засегнатите са приютени от близки и познати. С помощта на полиция и „Гражданска защита“ им е осигурен достъп до разбитите жилища, за да могат да си вземат документи и вещи от първа необходимост. Всички пострадали могат да подадат молби за помощ. Те могат да получат еднократно около 500 лв. от общината и 325 лв. от дирекция „Социално подпомагане“, съобщи директорът й Таня Василева.

Междувременно загрижени потребители на Фейсбук създадоха група „В помощ на пострадалите семейства от взрива във Варна“, където обсъждат идеи за подпомагане на засегнатите – както с пари, мебели, дрехи, обувки и техника, така и за разчистване на отломките. Търсят се и майстори по ВиК и електроинсталации, които да помогнат, ако не безвъзмездно, то поне на преференциални цени.

Все още няма яснота къде е 66-годишният бивш полицай Веселин Панов Димитров, който бе обявен за общодържавно издирване като заподозрян за причиняването на инцидента. От прокуратурата не изключват и той да е една от двете жертви, чиято самоличност ще се установява с ДНК анализи. Според съседи второто тяло е на 50-годишна съседка. Назначени са и няколко експертизи, които трябва да дадат категорични отговори за вида и количеството на запалимото вещество и последвалия взрив. Преди ден окръжният прокурор на Варна Красимир Конов заяви, че не се отхвърля нито една хипотеза като причина за палежа – от нелеп инцидент до умишлени действия.