Над 300 участници събра фестивалът „Балканът пее и разказва” в Гурково

  • 10 юни 2017, 19:33
  • Default profile Автор Цвети Василева
Medium picture 048  large

Фестивала на балканските градове „Балканът пее и разказва” се проведе днес в Гурково. Това е фолклорният празник на Елена, Твърдица, Трявна, Дряново, Котел и Гурково, който се проведе за 45-и път. В конкурсната програма се включиха над 300 участници – певци, танцьори и музиканти. На празника присъстваха областният управител Гергана Микова и зам. областните управители Петя Чакърова и Димитър Драчев

Празникът започна с шествие по централната улица и с ритуал по издигането на знамената на България, на Гурково и на Фестивала под звуците на песента „Хубава си, моя горо”, която е химн на феста. С приветствие към многобройните гости, изпълнили площада в центъра на малкия балкански град, се обърнаха кметът Иван Иванов и г-жа Микова. „За мен е чест да бъда днес сред вас. Този фестивал е добър пример за съхранение на българските традиции и фолклор. Пожелавам на младите хора, които участват в него, успешно представяне, а на жителите и гостите на Гурково – приятни моменти с българските народни песни и танци”, каза областният управител.

В края на празника кметът награди участниците и предаде знамето на Фестивала на своя колега – кмета на Елена Дилян Млъзев. Градът ще бъде домакин на „Балканът пее и разказва” през 2018 г.

Награди от кмета получиха и първенците от конкурса за детска рисунка на тема „Моят град”. В него със свои творби се включиха над 50 деца от балканските градове.

По време на празничния ден в центъра на Гурково гости посрещаше и импровизирана улица на занаятите, на която майстори-занаятчии бяха изложили ръчно изработени произведения от дърворезба и други предмети на изкуството.