Над 350 пяха и танцуваха на Тракийския събор в Кърджали

  • 18 юни 2017, 19:46
  • Default profile Автор Ирина Ангелова
Medium %d0%a6%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0 %d0%9a%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%8f%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%b0 %d0%b8 %d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%b8  %d0%b8%d0%b7%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8

  Над 350 изпълнители пяха и танцуваха в XIX-тото издание на Националния тракийски събор в Кърджали. На сцената в парк „Простор” участваха 44 индивидуални изпълнители, групи и състави  от четири  области – Кърджали, Пловдив, Стара Загора и  Смолян. Освен традиционните самодейци от града–домакин и общините Крумовград, Момчилград, Кирково, Джебел, в града край Арда  пристигнаха самодейци от Асеновград, Раднево, Златоград. Специален  поздравителен адрес от името на премиера Бойко Борисов поднесе заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, гост на събора. „ Родопите винаги са били един от най-ярките изразители на българския фолклор. Събор като днешния може да бъде пример за това как музиката, традициите и корените изграждат мост между поколенията.Пожелавам здраве, успехи и още дълги години да поддържате духа на автентична България“, се казва в приветствието на министър-председателя.

От години  на Националния тракийски събор си дават среща стотици  потомци на бежанци и Беломорска Тракия и Мала Азия, много граждани   и гости на Кърджали от различни краища на страната -Хасково, Бургас, Ямбол, Варна. И този път бяха пристигнали хора от близо и далеч.„Поздравявам ви, че намирате сили и вдъхновение да сплотявате хората, да съхранявате родовата ни памет, да възпитавате младото поколение в родолюбие и притежавате силата и доблестта да прощавате”, с тези думи към домакините, гостите и всички потомци на тракийци на събора в Кърджали се обърна и Цвета Караянчева, потомка на тракийци.

Макар и на 86 години  Кера Станкова от Момчилград, родом от село Сачанли, казва, че докато има сили ще пее. Ради Митрев от Школата по гайда при народно читалище „Тракия” в Кърджали иска да свири така хубаво както неговия  прадядо прочут гайдар от Смолянско. Публиката аплодира детска  вокална група „Сладкопойниче” от Кърджали, също изпълнението на трио „Карамфилче” към ансамбъл „Изворче”  Крумовград. „В състава сме няколко поколения певци”, разказва Росица Дибекова. След тях на сцената следваха фолклорни състави на тракийските дружества и читалища в Първомай, Асеновград,  Раднево. На събора в Кърджали бяха дошли певци и свирачи от кърджалийските села Аврен, Черничево, Тихомир, Припек.

 В продължение на няколко часа изпълнителите се надпяваха, надсвирваха и надиграваха, пред сцената се извиха и дълги хора на два ката.В парка бе подредена и тематична изложба за преселванията на тракийските бежанци.„Почти всяка година идвам тук, чудесен събор, кърджалийци ревностно пазят традицииите на българите от Беломорска Тракия”, сподели Димитър Шалапатов, известен тракийски деятел, писател и ръководител на Тракийския научен институт – филиал Хасково.

Организаторите на празника Тракийско дружество„Димитър Маджаров“, Тракийското младежко дружество и Народно читалище ”Тракия-2009”със съдействието на община Кърджали.