Над 4600 учители са в рисковата група от заразяване с COVID-19

  • 02 ноември 2020, 13:05
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium %d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b0 %d1%81%d1%82%d0%b0%d1%8f5

Около 360 са учителите със симптоми на COVID-19, а 15 са на лечение в болница към момента. Това съобщи пред Kmeta.bg Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители ден преди Отрасловият съвет в образованието да се събере, за да обсъди анекс към Колективния трудов договор, с който се вдигат заплатите на учителите от 1 януари 2021г. На този съвет се очаква да се дадат допълнителни разяснения за преминаването на училищата на дистанционно обучение, както и да бъдат представени изследвания сред нагласите на българските учители за онлайн обучение. Според проучване на КТК „Подкрепа“ броят на учителите, които искат дистанционна форма на обучение се е увеличил заради страха от зараза.

В опасната зона

Според проучвания на Синдиката на българските учители  4664 са учителите, които са с намалена трудоспособност  с решения на ТЕЛК и НЕЛК, което прави 0,3% от общия брой на всички преподаватели в средното образование. В тази връзка МОН работи по няколко предложения, които синдикатите са направили: намаляване на норматива на учителите в тази рискова група, освобождаването им от дежурства, проследяване на здравословното им състояние всеки ден от медицинските специалисти в училището, както и възможност тези преподаватели да си взимат платена и неплатена отпуска и да полагат грижи за здравето си.

Столична община по предложение на синдиката, ще издирва самотните учители, които са със симптоми на Ковид-19, за да им окаже съдействие за получаване на храна и медикаменти. Другото ни предложение, което обсъдихме с кмета Йорданка Фандъкова е да осигури превоз на тези учители, ако се наложи те да постъпят в болница, каза още Такева.

Диференциран подход

Според Георги Шошев, зам.-председател на учителската секция в КТ „Подкрепа“ най-важното е да се постигнат критерии, по които училищата да минават на дистанционно обучение, за да не се получава така, че в области със сравнително малко заразени да се взимат решения за неприсъствено обучение. „Виждаме, че в Англия не се затварят училища“, коментира Шошев пред Kmeta.bg.

Според Синдиката на българските учители дистанционното обучение е компенсиращо и не може да замести присъствената форма. Нагласите към момента са, че трябва да се подхожда диференцирано и когато има болни и карантирани, тогава да се преминава към дистанционно обучение. Когато няма, не е необходимо да се прибягва към онлайн формата на преподаване.