Над 5 тона свински бутове изложиха еленските майстори

  • 28 октомври 2017, 15:29
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium elenski but 5

Хиляди любители на месото се веселиха на Празника на еленския бут в град Елена. Лошото време не попречи на местните производители да представят своите най-добри специалитети. Над 5 тона или повече от 1000 на брой сушени свински бутове имаха възможност да видят и опитат жителите и гостите на тридневния фест.

Празникът бе открит от кмета на общината инж. Дилян Млъзев. Той обясни, че това е продължение на отколешната традиция, свързана с Димитровден - денят, в който са се завръщали гурбетчиите и целият град е празнувал.

Безспорно погледите събра представянето на многовековната технология на еленските майстори за пърлене на прасе върху трап. За целта организатори от общината и местния Съвет по туризъм бяха осигурили 160-килограмов шопар, който четирима касапи обръщаха над огъня.

Веселбата продължи с фолклорно надпяване на артисти и самодейци.

Тази година фестът предлага нова атракция - приключенска игра "По следите на изчезналия бут". В нея участват над 20 отбора с близо 70 участника от Варна, Сливен, Пловдив, Тутракан и други градове. Екипите трябва да намерят трофея като преминат 6 локации и успешно разрешат загадки, свързани с Възрожденска Елена.