Над 50 събития в Нощта на музеите и галериите във Варна

  • 13 май 2017, 10:30
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium muzei vladislav varnenchik1

Варна усилено се подготвя за второто издание на фестивала „Нощ на музеите и галериите“, което ще се проведе на 19 и 20 май. След успешния си старт миналата година инициативата се разширява и вече обхваща населени места в цялата област, а организаторите от списание „Ти си Варна“ са се постарали да включат нови места, атрактивни участници и интересни изложби.

В двата дни с положителна енергия ще заредят варненци над 50 събития в повече от 60 локации.С вход свободен и различно работно време в събота ще приемат посетители всички варненски музеи.

С особено атрактивна програма сред тях се отличават Музеят за нова история на Варна, Военноморският музей и парк-музеят „Владислав Варненчик“, както и единственият у нас Музей по история на медицината, чийто екип за първи път се включва в инициативата. През деня с вход свободен ще бъдат отворени Археологическият музей и Римските терми. За по-активната публика интерес ще предизвикат по-отдалечените комплекси като Побити камъни, Аладжа манастир, Музеят на стъклото в Белослав, които също ще работят безплатно в събота. За първи път в Нощта ще се включи и етнографски комплекс „Роден край” в с.Тополи.През първия ден на фестивала ще бъдат открити над 10 изложби в различни галерии и пространства. Един от акцентите е изключително актуалната „Съвременна българска фотография”, която идва във Варна директно от софийската си премиера преди месец. Тя ще бъде открита в галерия „Графит” на 19 май.

Още няколко фотографски експозиции ще бъдат на разположение на ценителите – в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, в Хале 3 и в The Center. За Нощта във Варна пристигат художниците Дамян Бумбалов, Лора Янева, Петя Димитрова. Те ще открият свои изложби съответно в Хале 3, Арт салона на Радио Варна и отдел „Изкуство” на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков”.

Сред останалите акценти са няколко концерта – в двора на Музея по история на медицината, Етнографския музей, двора на Археологическия музей и ГХГ „Борис Георгиев“. Чуждестранното участие през тази година е белязано от изложбата на италианеца Фабио Калвети в галерия „Ларго“.Срещи с писатели и артисти допълват програмата на Нощта. Сред гостите и участници в различни събития са Димитър Трайчев, Елена Владова, Теа Денолюбова, Георги Велчовски, Валентин Славеев, Виктория Георгиева – The Mouse.Точно в 22 ч. на 20 май в музея „Стара Варна“ хаджи Ламбрин Сотиров ще обяви сензационна новина за историята на града. По-рано там ще могат да се чуят звуците на двуглава гайда, извлечени лично от създателя й – 84-годишния Минко Костадинов.

Програмата включва още прожекции на филми, авангарден спектакъл, арт инсталации, любопитни колекции, лятно кино в двора на Френския културен институт, съпътствано от тематично парти.