Над 500 спортисти участват в Маратон "Варна 2019"

  • 12 май 2019, 10:04
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 3 %d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%be%d0%bd

Рекорден брой спортисти – повече от 500, участват в Маратон „Варна 2019“, който се провежда днес. Стартът бе даден в 9,30 ч. на площад „Независимост“. След преминаване през централната пешеходна зона маршрутът продължава по крайбрежната алея на Морската градина. Трасето бе лицензирано от Международната лекоатлетическа федерация и позволява  резултатите да бъдат официално признати за ранглистите.

Дистанциите са четири - класическа 42,195 км маратон, 21 км полумаратон, 10,5 км и 2 км градски крос, като в последните три могат да участват всички желаещи без възрастови ограничения. Събитието е част от програмата на Община Варна за титлата „Европейски град на спорта 2019“ и е част от получилата вече огромна популярност атлетическа верига под мотото „Бягането като начин на живот“. Поредицата от маратони стартира на 31 март в Стара Загора и ще завърши с „Wizz Air София маратон“ на 13 октомври.

В класическата дистанция на 42,195 км участват миналогодишният победител Ахмет Насеф, Абел Роб - представител на кенийската школа и вицешампион на софийския маратон, Осеа Тюей - победител на маратона в Стара Загора преди месец, Юсеф Сбаи от Мароко и Ендрю Мангата от Кения, които се наредиха съответно трети и четвърти в Стара Загора. Всички с изключение на Роб си осигуриха участие в битката за големия джакпот от 20 000 лв., тъй като завършиха под 2,25 ч. преди месец в Града на липите при мъжете.

С място в спора за джакпота може да се похвали и втората от Стара Загора Рут Матебо, финиширала под 2,45 ч. Срещу нея в битката за първото място ще се изправи Джейн Мбого, пристигаща като победителка на полумаратона в Клуж този месец с 1:16:15 ч. Освен тях участват Каролин Чероно с личен резултат 2,40 ч. от маратон в Италия, Илхам Ел Маруди, спечелила бронз в Стара Загора, и др.

Състезанието е в официалния календар на Българската федерация по лека атлетика, поканени са всички лекоатлетически клубове и бегачески организации от страната. Това е най-голямото събитие за масов спорт, което се провежда под егидата на Международната асоциация „Спорт за всички“ (ТАФИСА) от 1983 г. в целия свят. Целта е да се привлекат повече хора към всекидневни спортни занимания – организирано или индивидуално.

Проявата дава възможност на всички желаещи да се включат в този ден, независимо под каква форма, с поне 15 минути активни спортни занимания, като всеки участник в дистанцията 2 км ще получи талон и ще участва в томбола за много награди (велосипеди, топки, раници, спортни екипи и др.).