Над 5000 кукери правят шоу в Симитли

  • 11 януари 2019, 12:57
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium d4f3ad9330f2ce6a54144952a16e9393 xl

Познати кукери с разкошни костюми, интересни персонажи и актуални сюжети, готвени с голям мерак и пазени в голяма тайна за изненада на фестивала, съвсем непознати пазители на кукерската традиция и Сурва от различни краища на страната ще се съберат в Симитли тази събота. Между 5000 и 6000 ще са участниците в 16-ия фестивал на кукерските и маскарадни игри „Симитлия – древната земя на кукерите”.

Стадионът в Симитли сще се напълни с кукери. 30 групи ще направят пъстро дефиле пред погледите на хиляди зрители. Кукерското шоу започва на 12 януари от 10 часа на стадион  „Септември” в Симитли.

Отдалеч добре са дошли на древната земя на кукерите отново и кукерите „Джамал“ от село Габра, община Елин Пелин, кукерската група при НЧ „Васил Левски – 1931”, с. Победа, област Ямбол и Маскарадната група „Кукери” при НЧ „Светлина-1929” в село Калчево, Ямболско.

Ще дойдат и приятелите на симитличани от Сурвакарската група от град Земен, „Турийските кукери” от село Турия, Сурвакарската група към читалище “Зора – 1948” в кюстендилското село Ябълково, от този край традиционно идват за фестивала и „Джамалари”- групата към Читалище „Пробуда – 1928” в село Жабокрът, както и Кукерския състав към НЧ „Георги Бенковски 1928” от село Осетеново, община Павел баня.

От чужбина пристигат кукерска група Велес и сънародниците им македонски кукери от Делчево.

Участие са потвърдили и Сурвакарската група от квартал „Струмско” в Благоевград, за първи път от Благоевград пристига и групата на Плаж махала от областния център на Пиринско. Тук ще бъдат и кукерите от разложкото село Бачево, две петрички групи Станчинарската група Петрич-Център и “Златна фея”.

И пернишките кукери ще допълнят пъстротата в палитрата на нашия фестивал. Ще дойдат Сурвакарската група при Читалище „ИСКРА – 1952” в село Гигинци, община Брезник и кукерската рупа от село Габров дол.

За първи път на фестивала ще е Кукерска група „Дервиши” от пазарджишкото село Варвара. От този край ще пристигне и Дервишка  група към Народно читалище “Георги Бенковски 1900”-село Церово. От Централна България за път се стягат към Симитли Кукерската група от карловското село Домлян, за първи път идва и Кукерска група от село Сирищник, община Ковачевци, Пернишко. И от Шумен пристигат кукери в Симитли. Местните кукери ще бъдат представени от селата Крупник, Полето, Полена, Черниче, Брежани, а от града са три кукерски групи.

Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите” се провежда за шестнадесета година, с изключителното одобрение  на Министерството на културата и под патронажа на кмета на общината Апостол Апостолов, който е и основен инициатор за създаването на маскарадните игри и утвърждаването на фестивала през годините.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за март на тема "Пазители на българския дух" ТУК!