Над 570 деца пеят и танцуват в Мещица

  • 11 май 2019, 14:24
  • Default profile Автор Станислава Антова
Medium received 357123888268495

Над 570 деца от 30 организации и институции от Пернишко и цялата страна пеят и танцуват пред читалището в село Мещица. Талантливите момичета и момчета участват в Националния конкурс „Дай, бабо, огънче“. 


Кметът на Община Перник Вяра Церовска лично приветства участниците и организаторите за чудесния празник. 

Щастлива съм, че заедно за  11-та поредна година ще можем да се насладим на богатото народно творчество, защото фолклорът е богатството на един народ. Бъдете здрави и щастливи и продължавайте да съхранявате българските традиции, сподели кметът Вяра Церовска и пожела успех на участниците и журито. 

В конкурса участват  изпълнители  от 5 до 17 години, разделени  в три възрастови групи и в две категории: индивидуални изпълнители (разказвачи, певци и инструменсталисти) и групи. Групите се изявяват в два раздела: автентичен фолклор (в репертоара влизат фолклорни игри, забавалки, наричания, броилки, пословици и гатанки; фолклорни хора от Граово или от района от които идва участника) и обработен фолклор (драматизация на приказки, танцови състави, вокални групи).

На празника в село Мещица присъства и зам.-кметът по култура и образование Севделина Ковачева. Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2019 г. Тя се организира от Сдружение „Дай, бабо, огънче”, в партньорство с Община Перник и НЧ „П. К. Яворов“.