Над 6 млн. лв. дупка в бюджета на Велико Търново

  • 07 октомври 2014, 08:02
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5d256386ce

Над 6 млн. лв. е дупката в бюджета на Великотърновска община сочат данните към края на август, които бяха изнесени от главния финансист на общината Мариян Маринов по настояване на съветниците от групата на БСП по време на заседание за актуализация на бюджета.


Просрочените задължения към доставчици са 2 640 431 лв. Неплатените навреме и фактурирани текущи задължения са 3,6 млн. лв.


В актуализацията влиза и направените вече разходи за преасфалтиране на общински пътища като отсечката Ресен-Водолей-Дичин на стойност 405 771 лв. Кметицата на Ресен Йорданка Колева защити актуализацията и хода на общината, като изтъкна че тази отсечка е проблемна от 10 години. „Сега хората са доволни, да не отричаме доброто”, каза тя.


0,75 % от договорените средства по европроектите са финансовите корекции, наложени на Община Велико Търново при допустими 2 %. Това заяви кметът Даниел Панов при обсъждането на текущото изпълнение на проектите на Общината с национално и еврофинансиране. Велико Търново изпълнява проекти за 118 млн. лв., което означава, че непризнатите разходи, които са за сметка на данъкоплатеца, до този момент са почти един милион лева.


Удължаването на някои от проектите с 36 до 40 месеца е заради процедурите на обжалване в КЗК от фирмите изпълнителки. „Търново не е в групата на затлачените проекти. Нямаме затруднения с изпълнението им”, заяви кметът в отговор на критиките на Валентин Ламбев (БСП) за забавянето на голяма част от европроектите.


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!