Над 90 души в уникална историческа възстановка в Тетевен (снимки)

  • 28 октомври 2017, 16:45
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium img 8700  copy

Жителите и гостите на Тетевен имаха възможността да наблюдават уникална историческа възстановка. Тя пресъздаде събитията довели до освобождението на града от турско робство, а участие в нея взеха над 90 души от Национално дружество „Традиция“. Събитието е част от богатата програма по случай 1 ноември - Ден на народните будители и 140 години от Освобождението на град Тетевен.

На мероприятието присъстваха кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, зам.-кметът Борис Врабевски, председателят на ОбС - Тетевен – Мария Стойчева, граждани и др.

Възстановката се прави за пръв път и предизвика сериозен интерес както сред местните жители, така и сред посетителите на планинското градче, пред които се съживиха уникални по своята значимост и неповторимост картини от миналото.

Бяха пресъздадени бойните действия на отряда под командването на ескадронния командир Антонов и отряда с командир полковник Орлов, както и ключовото участие на тетевенеца Баньо Маринов – революционер и един от водачите на Кресненско-Разложкото въстание. След продължителни гърмежи и сражения, турците бяха прогонени и напуснаха града. Краят на уникалното събитие бе сложен с влизането в Тетевен на забягналите от Диарбекир тетевенски първенци - х. Станю Врабевски и Петко Милев, заедно с руските войски, при тържественото биене на камбаните.

Програмата за деня завърши с невероятните музикални и танцови изпълнения на ансамбъл „Тракия“ и представянето на ученическите творби, посветени на 140г. от Освобождението на Тетевен.


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!