Надпис "Обзор" светва на пътя Варна - Бургас

  • 13 юни 2018, 14:39
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium %d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0

От няколко дни Обзор си има разноцветни пейки от моливи. Пъстрите съоръжения наподобяват няколко молива, наредени за сядане и облягане. Те са изработени и монтирани по инициатива на Дамски клуб "Монро" и са част от кампанията "Шарен Обзор". Какви други арт инициативи ще радват жителите на града? Как гражданите гледат на намесата на изкуството в градската среда? Какви благотворителни акции реализират от клуба и склонни ли са българите да даряват? Отговорите на тези и още въпроси научихме от Атанаска Белчинова - председател на Дамски клуб "Моонро".

- Г-жо Белчинова, от къде дойде идеята за поставянето на шарени пейки от моливи в Обзор?

- Идеята за изграждането и поставянето на такива разноцветни пейки от моливи случайно намерихме в чуждестранен сайт. Изработката на съоръженията е дело на Иво Загоров - наш съгражданин от Обзор. Пейките са общо три и са разположени в центъра на града, предоставени за обществено ползване. Те са част от кампанията "Шарен Обзор", която има намерението да реализира още подобни проекти. 

- Всичко е хубаво, когато е ново. Но запазват ли се в първоначалния си вид тези съоръжения? Има ли посегателство от вандали?

- Отново по наша инициатива имаме поставени четири външни библиотеки. Всеки може да взема или остави книга. Вече една година, откакто са сложени, те са непокътнати - няма разрушения, няма вандализми. Хората, които дават средства за такъв проект и виждат, че се получава хубаво - го пазят. Дори самите граждани алармират, ако има някакъв проблем. Всеки се грижи за това, което е направено. 

- Като част от кампанията "Шарен Обзор" какво предстои да реализирате в най-скоро време? 

- До седмица - две ще бъдат монтирани светещи букви с надпис "Обзор" на възлово място. Името на града ще бъде поставено на главния път между Бургас и Варна. Това е един от големите ни проекти, над който работим през последните няколко месеца. Всяка буква ще е висока около метър и половина, поставена върху специално изграден фундамент. Не сме новатори в тази инициатива - и в други български градове могат да бъдат видяни такива надписи, но разликата при нас е, че те ще бъдат светещи.

- Какви други арт инициативи сте реализирали в града?

- Освен шарените пейки и светещия "Обзор" сме поставили 3D куклите Боби и Кели- фигури, които се слагат преди пешеходните пътеки, за да привличат вниманието на шофьорите и да предотвратяват пътни инциденти. Също така, в парка сме сложили специализирана люлка за хора с увреждания, с колани, предназначена за ползване от трудноподвижни хора. 

- Как гражданите гледат на намесата на изкуството в градската среда? 

- Жителите на Обзор са изключително доволни. Включват се във всички инициативи - за събиране на средства, дрехи и др. Имаме безусловната подкрепа от кмета на Обзор Христо Янев. Където сме помолили за съдействие, никой не ни е отказал.

- Какви благотворителни акции провеждате?

- Дамски клуб "Монро" е неправителствена организация, която развива благотворителна и социална дейност от края на 2015 г. Благотворителната ни дейност се състои в това, че оказваме съдействие на всеки, който има нужда от помощ. Независимо дали става въпрос за хранителни продукти, дрехи или други консумативи. Провеждаме и различни инициативи за онкоболни. 

- Коя от благотворителните ви акции е най-успешна?

- По време на наводненията в бураските села миналия октомври проведохме мащабна кампания. Събрахме средства и посетихме тези населени места. Но не мога да кажа, че това е най-голямата или най-успешната ни акция. Във всяка кампания влагаме душа и сърце. Всяка една е индивидуална и даваме всичко от себе си, за да помогнем. Най-тежки са кампаниите, при които се работи с онкоболни, тъй като трябва да се реагира много бързо, за да се съберат средствата навреме. 

- Склонни ли са българите да помагат, да даряват?

- В Обзор всички ни познават и нямаме проблем с всички благородни акции, които провеждаме. Хората ни имат доверие. В началото, когато започнахме гражданите бяха по-скептични, но това се промени. Когато хората виждат, че средствата, които събираме наистина се даряват - те помагат. Научихме се, че благотворителността е нещо хубаво и че е необходимо да се прави. 

Гласувайте за "Кмет на годината" за мандат 2015-2019 ТУК!