Наградиха с майсторска цигулка варненски музикант

  • 04 май 2017, 21:15
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 4  d0 bc d0 b0 d1 80 d1 82 d0 b8 d0 bd  d0 b7 d0 b0 d0 b9 d1 80 d0 b0 d0 bd d0 be d0 b2

4 мартин зайранов

Варненският талант Мартин Зайранов за пореден път бе класиран в световната листа на изявените цигулари. Успехът е в рамките на един от утвърдените престижни конкурси в гр. Лихтенберг, Германия, съобщи проф. Марио Хосен, чийто възпитаник е Мартин заедно с брат си Александър. Двамата са студенти  по цигулка в НБУ и едновременно с това ученици в НУИ "Добри Христов" във Варна.

Мартин достигна до полуфинал и заслужи единствената по рода си специална награда на международния конкурс за млади цигулари "Анри Марто". Конкурсът на името на френския инструменталист и композитор, живял и творил в Германия и Франция, е за таланти от всички националности във възрастовата група до 24 години. Обичайно той се провежда в три тура. В задължителната програма се изпълняват две части от сонатите за соло цигулка на Й. С. Бах, каприз от Николо Паганини и концерт на В. А. Моцарт с каденца на Анри Марто. На втори тур участниците свирят две задължителни пиеси -  на Анри Марто и на Нилс Ейхберг, партитурите на които се предоставят само месец преди самия конкурс, като в програмата са заложени и соната от Лудвиг Ван Бетховен, прелюд от Макс Регер за соло цигулка и още две виртуозни пиеси. Достигналите до финал са поставени пред предизвикателството да изпълняват на сцена цигулков концерт в съпровод с камерния оркестър на гр. Хоф, Саксония.

В оспорвано съревнование между 103-ма кандидати до 24-годишна възраст Мартин, който е едва на 18 години, е отличен с титлата „най-яркият цигулар“ и в класирането е вписан в листата на полуфиналистите заедно с още 15 изявени изпълнители - 9 от Япония и Южна Корея и 7 от Франция, Швейцария, Великобритания и Русия. От нашата страна Мартин Зайранов е единственият представител, достигнал до тази позиция.

Специалната награда за младия българин е уникалната  майсторска цигулка Джовани Паоло Маджини,  копие на инструмента, на който е свирил Анри Марто, изработен от лютиера Екард Сейдл  за първото издние на международния конкурс.Цигулката се връчва за период от три години на най-ярко представилия се участник в конкурса.