Наградиха водолази, спасили Варна от взрив преди 41 години

  • 06 декември 2018, 18:44
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
6 %d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b7%d0%b8

Почетен знак на кмета с лента получиха навръх Никулден водолазите Пламен Атанасов Димов и Веселин Георгиев Димов. Наградата е признание за участието им в потушаването на пожара на танкера „Ерма“ на пристанище Варна на 23 юни 1977 г. Инцидентът преди 41 години, при който загиват и двама души, е заплашвал да унищожи голяма част от морската столица.

Част от участниците в спасителната операция получиха почетни знаци с лента на кмета през 2007 г., но двамата водолази, които влизат в танковете на натоварения с петрол кораб, за да запушат пробойните, подхранващи пожара, тогава не бяха в България. Днес те получиха наградите си от зам.-кмета Коста Базитов. С тях бе и к.д.п. Никифор Герчев, бивш началник на аварийно-спасителния отдел към Управлението за поддържане на морските канали и акваторията на пристанищата.

„Изминалите 41 години не могат да заличат паметта за храбростта на хората, участвали в спасителната операция по овладяването на бедствието на танкера „Ерма“ и спасяването на Варна. Радвам се, че допълваме редицата от почетени мъже, участвали в акцията с риск за живота си“, каза кметът Иван Портних, който поздрави водолазите.

Танкерът „Ерма“ пристига във Варна на 22 юни, натоварен с около 18 000 тона суров петрол от Либия. За денонощие близо половината количество е разтоварено. На 23 юни в 17,35 ч. се чува силна експлозия, последвана от пожар на борда. По-късно става ясно, че причината е повреда на спомагателен генератор. При взрива в машинното отделение на танкера загиват механикът Александър Бонев и огнярят Никола Николов.

Мащабната спасителна операция продължава близо денонощие. Рискът за Варна е реален, тъй като танкерът е на петролния кей на пристанището. Зад него друг танкер разтоварва бензин. В близост са базирани няколко огромни цистерни на „Петрол“ с нефтопродукти, по жп линиите има още цистерни с горива.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!