Най-бедните общини отново спонсорират МВР

  • 21 ноември 2016, 08:15
  • Default profile Автор Димитър Лазаров
Medium seee

полиция патрулка

Бедни общини от най-изостаналите райони в страната продължават да правят редовни дарения на МВР за най-елементарни консумативи като горива, смазочни материали и компютри.

Малките кметства плащат ремонтите на полицейските коли и дори им купуват гуми и акумулатори, когато се налага. Това показва отчетът за даренията от 1 януари до 30 септември, публикуван на страницата на МВР. Общата им стойност е близо 1,8 млн. лв.

Не за първи път наяве излизат крупни дарения за МВР. Така на практика се гарантира допълнителен приток на средства към вътрешното ведомство, въпреки че то е най-богатото министерство с бюджет от над 1 млрд. лева. 90% от тези пари се харчат за заплати на служителите, а капиталовите разходи са минимално перо, рядко достигащо 20 млн. лв.

Бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев изцяло забрани даренията за МВР, наследничката му Румяна Бъчварова отново даде право на ведомството да ги получава, ако идват от общини или пък от държавни фирми.

Въпреки огромните суми, които всяка година излизат от джоба на данъкоплатците, полицията продължава да разчита на бедни общини да я "окомплектоват".

Така например Видинската дирекция на МВР, намираща се в най-бедния регион на ЕС, е получила горива и смазочни материали за над 3 хил. лв. от общините Ружинци, Ново село, Чупрене и Грамада. Козлодуй, Бяла Слатина и Борован са плащали ремонтите на полицейските коли. Гориво, резервни части, гуми, акумулатори и ремонти са плащали също Доспат, Борино, Смолян, Мадан и Девин. Сред дарителите са и шуменските общини Каолиново, Никола Козлево, Смядово и др.

Въпреки че сумите не са големи, даренията са скандални, защото става дума за изключително бедни селища, чиито жители не разполагат с елементарни удобства като канализация например, а пътищата са почти непроходими, коментира "Сега".

В началото на септември пък община Своге е отделила над 5 хил. лв. за домакинско оборудване и телевизор на полицията в града, а кметството в Правец редовно е дарявало суми от порядъка до 300 лв. за гориво. Община Самоков е подарила лек автомобил за 902.50 лв.

Дарения са правени на 16 от общо 28 областни дирекции. Сред шампионите по получаване на подаръци са полицейските управления в област Бургас, където общините по традиция са по-богати. Там масово е дарявано гориво от общините Приморско, Созопол, Несебър, Айтос, Средец, Поморие, Руен и Приморско, като сумите започват от няколкостотин лева и достигат до около 3 хил. лв.

Над 23 хил. лв. пък е дала общината в Долна Митрополия за ремонт на сградата на полицейското управление. В Пловдив и Силистра местната власт също се е отчела с гориво, а на места МВР е получавало подаръци и от прокуратурите, предимно компютри.

Наред с традиционните горива, смазочни материали и дърва за огрев МВР е получило и фитнес оборудване. То е дарено от губещото държавно предприятие ТЕЦ "Марица-изток 2" на областната дирекция в Стара Загора. Фитнес уредите струват 1980 лв. Същото предприятие е дало и малко над 4 хил. лв. за дизелово гориво. Тамошната дирекция е получила подаръци от общините Мъглиж, Раднево и Чирпан, отново за гориво.