Най-доброто от световната анимация отново във Варна

  • 11 септември 2019, 13:01
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 10 %d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f

Селекция от най-доброто от световната анимация, съпътстващи изложби, работилници за деца и възрастни, майсторски класове и лекции, безплатни прожекции и премиери на филми и книги – този пъстър микс ще представи 15-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм. Той започва днес във Варна и ще продължи до 15 септември.

В рамките му зрителите ще могат да проследят 6 късометражни и 5 пълнометражни състезателни програми, както и две късометражни детски програми. Извън състезателната програма са предвидени изложба на белгийски комикси, детски работилници, конкурси за рисунки за деца, изложба на студенти от Нов български университет.       

С помощта на чуждестранни лектори и под менторството на студенти от класа на известния аниматор и режисьор Анри Кулев варненски малчугани ще могат да рисуват и да видят как в реално време рисунките им ще оживеят. Инициативата „Как да си направя анимационен филм” ще се проведе в Детския кът в Морската градина на 12, 13 и 14 септември от 18 ч. Всички материали за работилницата ще бъдат подсигурени от организаторите. Входът е свободен за всички деца, желаещи да вземат участие. Направените филмчета ще бъдат излъчени в последния фестивален ден.                                   

По време на фестивала Анри Кулев ще представи книгата си „Ориент СексПрес“. Фернандо Галрито ще проведе мастър клас, Теди Груя ще представи Фестивала на документалния и анимационния филм - САЩ, Жорж Сифианос ще изнесе лекция за изкуствения интелект и анимационното кино, а Павел Хорачек ще представи лекция на тема „Анимация и цензура в Чехословакия“. Премиера на своите филми ще направят Ася Кованова - „Лист хартия“, и Пенчо Кунчев - „Рози в нощта“.

Две ретроспективни програми ще върнат времето назад. Едната е посветена на 100 г. от рождението на един от първите аниматори в България - Тодор Динов. На 14 септември от 16,30 ч. в зала „Европа“ на Фестивалния и конгресен център с вход свободен ще бъдат излъчени филмите „Внимателното ангелче“, „Прометей“, „Гръмоотводът“, „Ревност“, „Маргаритка“, „Тъпанът“. На 12 септември на същото място и по същото време започва ретроспекция по повод 90 г. от рождението на видния ни аниматор Доньо Донев. Програмата включва „Тримата глупаци“, „Умно село“, „Стрелци“, „Кауза пердута“, „Вълча сюита“ и др.