Най-голямата ни ТЕЦ е заплашена от финансов колапс

  • 28 октомври 2014, 11:40
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 544f7d04c35d4

Най-голямата българска топлоцентрала – „Марица-изток-2“, е в тежка ситуация. Към 30-ти септември дълговете на централата са в размер на близо 17 млн. лв - нещо, което не се е случвало от много години. Това обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров преди поредната регионална среща на синдикалния актив от Старозагорско, Хасковсо и Кърджалийско във вторник в Стара Загора.

 

До края на годината загубите можели да надхвърлят 30 млн. лв и тогава ТЕЦ-ът щял да спре да плаща на мините за използваните въглища и на други доставчици, както и обслужва държавно-гарантирания заем към японска банка за скорошната модернизация.

 

„Неблагополучията в сектор енерегетика стигнаха и до „златната кокошка“, както всички наричат ТЕЦ-2, защото и отнеха всчко, с което се хранеше“, описа образно ситуацията синдикалният шеф.

 

Той припомни, че от 1 юли топлоцентралата е била извадена от регулирания пазар и работела само за износ с уверението, че това ще бъде финансово изгодно. Освен това студеният резерв, работещи мощности, които ТЕЦ-а държи в готовнос за екстремни ситуации, е бил намален от 600 на 400 мегавата. Само от това приходите са намалели с над 71 млн. лв в сравнение със същия период на миналата година. За капак от ЕСО са поставили таван на цената на разполагемите мощности 10 лв/мвтч при реална себестойност на произвеждания ток 23,14 лв/ и това допълнително свило пирходите.

 

В момента заради тежкото финансово състояние според синдикалния шеф на КНСБ в дружеството Христо Дяков топлоцентрлата имала в складовете въглища в резерв едва за 15-ина дни

 

Преди 10-ина дни от ръководството на топлоцентралата са описали тежката ситуация в официално писмо до министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов и са поискали спешни мерки за стабилизиране на най-голямата ни ТЕЦ.  

 

Стана ясно още, че  в същото тежко състояние е и другото държавно дружество в енергетиката –Мини „Марица-изток“, което е първо в редичката и събира всички негативи на взаимните задължения в сектора. Въгледобивното дружество имало да взема вече 200 млн. лв за произведени, но неплатени въглища.

 

Общата задлъжнялост в енергетиката е 3,2 млрд .лв“, припомни шефът на КНСБ Пламен Димитров. Според него, ако трябва да се емитира нов държаван дълг, той трябвало да бъде не за КТБ, а за стабилизиране на енергетиката. И синдикатите щели да отправят това свое предложение към новия кабинет. Според тях той можел да бъде стабилен, само ако е подкрепен от максимално широка коалиция.