Най-рано тази вечер Кърджали ще има вода

  • 16 март 2015, 03:49
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5447719149e77

Възможно е водата в Кърджали да бъде пусната тази вечер, екипите на ВиК започнаха заварките на скъсаните тръби.

Свлачището край село Пъдарци, което прекъсна магистралния водопровод, прави терена прекомерно труден за преодоляване и работа, но вече участъкът е прокопан, в момента се заваряват авариралите тръби, заяви управителят на В и К инж. Славчо Славков. Районът по принцип е свлачищен, но след обилните снеговалежи се е активизирал. Водопроводът, който захранва Кърджали, Момчилград и 60 села с питейна вода, е скъсан на две места на разстояние 40-50 метра едно от друго, работим при крайно тежки условия, допълни той. Според него утре до края на деня водата ще потече, но трябва да окончателно да завършат ремонтите – 8 часа пътува тя по тръбите до резервоарите. Отстраняването на аварията ще продължи и през нощта, осигурено е мощно осветление, както и храна за работниците. От Министерството на регионалното развитие са позвънили на Славков и са гарантирали доставка на допълнителни машини и техника, ако това се налага.


Запитан има ли опасност от поредно замърсяване на питейната вода в язовир "Боровица", след като друго свлачище отнесе част от пътя за село Безводно, Славков отхвърли подобен риск. Земната маса, която се е стоварила от пътя, е до брега на един от заливите на водоема, но не допускам да се повтори ужасът от миналото лято, посочи той. Тогава драмата със сухите чешми се проточи повече от месец, след като в края на юли м.г. стана ясно, че в питейното хранилище след пороите се е свлякла десетки тонове дървесна маса, а от крановете потече кафява воняща течност. Лабораторни изследвания бяха установили високо съдържание на чревната бактерия Ешерихия коли, което още повече изнерви потребителите, принудени да купуват промишлени количества бутилирана минерална вода. И днес големите бутилки с вода са най-купуваната стока, в по-малките маркети свършиха бързо.


Областният управител Илия Илиев коментира по повод поредната водна криза, че В и К-асоциацията, по която в момента се работи, ще даде шанса за обновяване на цялата водопроводна система. В нея държавата ще притежава 35%, а общините 65%, които се разпределят в зависимост от съоръженията на териториите им. Принципното съгласие между общините е налице, очаква се на фирма да бъде възложено изготвянето на договор с оператора, посочи Илиев.