Най-старият град в Европа отново отваря врати за посетители

  • 22 септември 2019, 11:25
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 22 %d1%81%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b02

Ден на отворените врати за поредна година организира археологическият  екип, проучващ праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. Желаещите да посетят комплекса, който се смята и за най-стария град в Европа, датиращ от преди 7500 г., могат да го направят днес от 8 до 15 ч.

През последните две години в Деня на независимостта Солницата беше посетена от по над 1300 души от цялата страна и чужбина. Специалистите от екипа ги запознаваха с новите открития и огромното значение на комплекса за праисторията на Европа. Така ще бъде и през настоящия археологически сезон, обещават от центъра.

В Деня на отворените врати достъпът до Провадия-Солницата ще се осъществява само по новия маршрут - през паркинга на бъдещия посетителски център. Той се намира отляво на шосето, на около 400 м от портала на „Провадсол“АД в посока към с. Бозвелийско (за идващите откъм Провадия), непосредствено до южната ограда на предприятието.

Археологическият комплекс Провадия-Солницата, който включва солодобивен център и некропол, се проучва от 2005 г. от интердисциплинарен екип на Националния археологически институт с музей към БАН и Историческия музей в Провадия, с участието и на други български и чужди специалисти. Ръководител на проучванията е проф. Васил Николов.

Предполага се, че градът е бил населяван от близо 350 души в периода между 4700 и 4200 г. пр. н.е. - около 1500 години преди появата на гръцката цивилизация. Градът се е препитавал от извличането на така ценната по онова време сол. Тя била изключително ценен ресурс и е имала стойност на разменна монета под формата на кюлчета.