Най-старият манастир в Европа е край Златна ливада

  • 13 октомври 2018, 16:31
  • Default profile Автор Михаела Благоева
Medium 44050885 706947186352668 6987246736381050880 n

Най-старият манастир в Европа е в България. Храмът носи името "Свети Атанасий" и се намира край чирпанското село Златна ливада, на около 15 км от град Чирпан.

Манастирът е основан през 344 г. от самия свети Атанасий, който бил архиепископ александрийски. Първите монаси в него били готи, които тогава населявали родните ни земи. По време на социализма е превърнат в свинарник, но после е възстановен. Сега е паметник на културата.

В манастира се влиза със своеобразен ритуал – трябва да се прекръстите три пъти, да си намислите желание и да прекрачите прага с десния крак.

Самият Васил Левски се е крил в светата обител. При създаването на революционните комитети в Старозагорско Апостолът често отсядал при родолюбивите монаси. Тук са се крили и други комити и войводи по време на турското робство.

Мнозина християни идват в манастира с надеждата за изцеление от водата на Аязмото. Според преданието св. Атанасий избрал мястото за обителта близо до тракийски нимфей – водно светилище, което превърнал в християнско. По-късно водата от кладенеца е каптирана, изградена е чешма. Водата от аязмото лекува кожни заболявания, подобрява зрението, действа очистително на вътрешните органи.

На около 50 метра от манастира се намира скалната постница на светеца и неговите последователи. В скалната ниша те се усамотявали за молитви и успокоение на душата по време на пости. За пещерата също се вярва, че има лечебен ефект. Който пък успее да се провре през тесния скален отвор, значи е праведен.

Снимки: Михаела Благоева/ Kmeta.bg