НАП "хваща" за неплатени данъци през GSM

  • 11 март 2019, 10:43
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium cb37045c1c31e911ad77078d6bc1a9bb

Нова версия на мобилното приложение на НАП позволява проверка QR кодовете, чрез която може да се установи дали дадена касова бележка е истинска или фалшива. Това съобщиха от данъчната администрация. 

Към момента около 50 хил. касови апарати печатат такива кодове върху бележките, които издават.

Приложението може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play - за Android устройства. 

Проверката става на две фази – първо се сканира отпечатаният на бележката QR код, като приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата бележка, и фискалната памет на касовия апарат. Клиентът може да сравни дали данните в хартиената бележка и мобилното приложение съвпадат или се различават. Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона за сигнализиране за фалшива касова бележка.

Ако данните съвпадат, потребителят може да направи справка чрез приложението дали конкретната касова бележка е получена в сървърите на НАП. Ако всичко с бележката е наред, приложението показва в зелено, че документът е бил успешно получен от данъчните. Ако има разлика в данните или бележката не е изпратена в приходната агенция, приложението дава възможност за подаване на сигнал по телефона.

До момента мобилното приложение на приходната агенция има над 50 хил. инсталации от потребители, като броят им непрекъснато расте.

Ако клиент изобщо не получи касова бележка, може да сигнализира в НАП на телефона на Информационния център 070018 700 в работно време или на имейл infocenter@nra.bg.


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!