Напрежението в Раднево не стихва (Снимки)

  • 06 май 2016, 15:48
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5e1a64c4 bc49 feb4

10 680 000 лв получи по сметките в петък община Раднево, сумата е равна на малко повече от две трети от закъснялата с две години концесионна вноска за добив на въглища от „Мини Марица изток“ ЕАД. Информацията потвърди кметът д-р Теньо Тенев, докато се опитваше да обясни пред медиите какви са истинските причини за разразилото се там през седмицата напрежение сред жителите.


„Тепърва ще изясняваме дали това ще бъде крайната вноска или ще получим и още пари, имаме по-належащи проблеми в момента. Истината е че дължим на банки и други кредитори над 7,5 млн лв.“, обясни зам. кметът Димитър Желев.В събота, след три поредни вечери на ожесточение няколкостотин от обитателите на ромския квартал Кантона се завърнаха обратно по домовете си.
Навъсени мъже и жени оглеждаха бордеите си, някои запалваха огнищата, а други изнасяха покъщнина, видимо недоверчиви за сигурността си.


На поздрава „Честит Гергьовден!“ повечето обитатели предпочитаха да замълчат.701 са редовните жители на кварталчето, което за последните 25 години е набъбнало десетократно. Къщите са строени на принципа „за една нощ“, като нито един от общо трите търговски „обекта“ не е законен.


Няма канализация, водопроводък е външен, но всяка от съборетините има обаче сателитна чиния. Затова пък кварталът няма застроителен план. Такъв няма и самото градче.


Признава го избраният за кмет на общината д-р Теньо Тенев. Малко над 14 000 са жителите, за тяхната сигурност се грижат двама униформени полицаи в един мотопатрул, на свой ред ще сподели и началникът на местното РУ „Полиция“ Мирослав Маринов.


Това обяснявало и отсъствието на полицаи при сбиването по обяд на 2 май, когато четирима роми пребиха с бухалки и ножове трима местни жители на възраст от 20 до 28 години.


Сбиването станало заради спречкване на улицата кой от автомобилите е с предимство. От дума на дума избухнал бой, при който пострадал 20-годишният ром Стефан Калчев. Час по-късно Стефан с баща си Калчо, собственик и на трите незаконни магазинчета в махалата и двамата си братовчеди Динко и Антон отвръщат на удара и буквално размазват с бухалки и нож Живко Жеков, Герги Николов и Цветелин Кюстендилски.


Историята преразказва за кой ли път кметът. Той отново потвърди, че избирането му за кмет миналата есен не е било свързано с Калчо Стефанов, некоронования барон на местните цигани.


От полицията признават, че поредният протест е приминал в рамките на цивилизоваността, за разлика от предният, когато 10 полицаи пострадаха от хвърлени камъни.


Чуваха се отделни призиви „Долу!“, безадресни „Оставка!“, възгласи от лексиката на футболните агитки „Курви!“ и „Циганите на сапун“.


На няколко пъти непълнолетни запращаха върху щитовете на жандармеристите шепи жълти стотинки, имаше и няколко метнати битилки с минерална вода. Никой обаче не направи опит да щурмува загражденията, пазещи квартал Кантона от мераклии да палят и събарят.


Общо 14 души са били задържани, продължава прегледа на наличния видео и снимков материал, коментира полицейският шеф Маринов. Сред задържаните преобладавали непълнолетните и местните жители.


Според МВР очаквали се още няколко протестни вълни, затова на разположение в града остават две водометни оръдия и над 150 жандармеристи.