Народът тачи два пъти Трифон Зарезан - и по нов, и по стар стил

  • 01 февруари 2019, 10:27
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium novo selo daniil

Денят на свети мъченик Трифон Зарезан е един от най-обичаните празници в  Северозапада, затова го честват два пъти – днес и на 14 февруари т.е. – по нов и по стар стил. Ако можеше и трети път бихме го почитали, казват мъжете.

Всяко село си има своя традиция за празнуване. В Чипровци и околните села денят започва с  жив театър. Мъжете слагат на главите си венец от  лозови пръчки и така тръгват из града, влизайки в ролята на старогръцкия бог на лозята и виното Дионисий, чийто наследник бил Трифон. През последните години и жени се включват в маскарада, но облечени като мъже и също с венец на главата. Този ден наричат на Трифон пияницата, а към всички кръчмари и известни местни винари се обръщат с неговото име. Във видинското село Винарово мъжете тръгват сутрин към лозето с косери, зарязват го, поливат отрязаните лози с вино и благославят: ”Колкото капки, толкова коля с грозде”. Лозарското Ново село пък е избрало Трифонов ден  за свой празник. Честват го по стария стил. Другаде ръсят лозите със светена вода – за плодородие и предпазване от градушки.

На днешния ден жените стават рано и приготвят трифоновата трапеза. На нея трябва да има варена кокошка, прясна пита и задължително тутманик. Слагали ги в торбите на мъжете и ги изпращали към лозята. Там след зарязването те се събирали за общо хапване и пийване. В балканските села и до днес смесват домашните вина на всички в котел и оттам си наливат  чашите. След първото пийване избират цар на лозята. Той трябва да бъде най-добрят лозар, получил най-много гразде през предишната година. Закичвали го с китка босилек. Всички му честители титлата, слагали му венец от лози и се връщали в селото. Отивали в неговия дом, където стопанката вече е сложила богата трапеза и веселието продължавало. Празнуващите  оставали в царския дом до напиване. Само при това положение ще има беркет. Царят носел титлата си през цялата година, до следващото зарязване.

Днес на този ден в селата около Видин се организират празници на площадите, свири музика и се извиват хора. Денят преминава с много шеги, смях и веселие. Организират се и конкурси за най-добро вино. В Капитановци, известно винарско село, през последните години все жени ги печелят.

За имен ден днес черпят мъже и жени с имената Трифон и Трифона, Лозан и Лозка, Гроздьо и Грозданка, Винка и др. подобни.  

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за май на тема "Модерни в клас" ТУК!