Наши екскурзианти по света реват на Външно: Приберете ни

  • 17 март 2020, 15:50
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d1%82%d1%83%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b82

Двама наши министри разкриха как десетки българи в момента, въпреки всички предупреждения да не се пътува заради коронавируса, са на екскурзии и почивки по света. Част от тях са на организирани от туроператори пътувания. 

В момента на екскурзия в Мароко е група от 29 нашенци. Африканската страна обаче затвори въздушното си пространство, обяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Отделно из Мароко обикаляли и много нашенци по индивидуална програма. В момента общо 49 българи на ваканция в страната са заявили желание да се приберт у нас. Захариева разказа, че е разговаряла с турския си колега, който е получил разрешение от Марково самолет на Turkish Airlines да кацне довечера в Маракеш, за да прибере техни туристи. Идеята е с него да се върнат и българите. 

Очевидно хората не разбират призива да не пътуват, освен в краен случай, каза Захариева. Тя бе категорична, че ще поиска да бъдат спрени всички организирани екскурзии, след като хората не се съобразяват с призивите на гражданите. 

Външният министър припомни, че държавите взимат динамични мерки и няма гаранция, че утре дадена страна няма да затвори въздухното си пространство или сухопътните си граници. 

"Не е време за пътешествия, туризъм и приключения", каза и транспортният министър Росен Желязков. С всеки изминал ден се затварят все повече летища, има доста хора, тръгнали на ски в Алпите рез март, има българи и във Виетнам, Малайзия и кой знае още къде, каза още Желязков. Той бе категоричен, че всеки носи индивидуална отговоронст за пътува и за сметката, която трябва да се плати. Ако турският самолет не успее да прибере нашенците от Мароко, трябва да знаят, че можем да говорим с нашия превозвач, но туристите ще трябва да си платят самолета - 30 000 - 40 000 евро е разхода за полета София - Маракеш, обясни още транспортният министър. 

Министърът на туризма Николина Ангелкова забрани организираните екскурзии до 13 април 2020 г. заради безотговорното поведение на нашенци. Тя разкри, че в момента има стотици българи на ваканция по цял свят. 

Не мога да се ангажирам дали ще има летен туристически сезон, каза Ангелкова.

Тя прогнозира фалити в сектора туризъм. Но обясни, че няма как държавата да помогне само на един сектор, тъй като така може да се счупи икономиката.