Наследници на героя от Априлското въстание Петър Бонев се срещнаха в Перущица

  • 15 април 2016, 09:12
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 98b6 c221

Родственици на героя от Априлското въстание Петър Бонев се събраха на среща в Перущица. Празничната вечер започна с откриване на изложба в сградата на Исторически музей, посветена на 140-ата годишнина от Априлската епопея. Сред експонатите са напрестолно Четвероевангелие, дарено на перущинци от майката на генерал Скобелев - Олга Скобелева, през 1878 г., накити, револвери, метален обков на Евангелие от църквата "Св. Архангел Михаил".Участниците в срещата поднесоха цветя и се поклониха пред паметника на Петър Бонев в центъра на града, а след това се събраха в Дановото училище, където изслушаха слово за живота и делото на героя. С вълнение наследниците разказаха какво самите те са чували за славния си предшественик, споделиха с какво се занимават днес и как предават на децата и внуците си знанието за историята на своя род.


От Историческия музей в Перущица обещаха, че срещите ще станат традиция и на следващата ще бъде показано родословното дърво на Тошевия род, продължено и допълнено след 1982 г.


Петър Бонев Тошев е роден през 1837 г. в Перущица и е най-видният представител на национално-освободителното движение в Перущица през ХIХ в. Завършва гимназиално образование в Белград, където попада в средите на революционната българска емиграция и влиянието на Георги Раковски и Васил Левски. Участва в Първата българска легия. След разтурването на легията се завръща в България и учителства в Перущица и Пазарджик. Участва заедно с Васил Левски в създаването на Перущенския частен революционен комитет и е негов председател. Загива геройски при отбраната на родната Перущица в сраженията с многократно превъзхождащата по брой редовна османска армия на 30 април 1876 година.