Насрочиха за 14 май местния референдум в Провадия

  • 22 март 2017, 16:15
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium  d0 bf d1 80 d0 be d0 b2 d0 b0 d0 b4 d0 b8 d1 8f

[caption id="attachment_112643" align="aligncenter" width="800"]Снимка: Wikipedia Снимка: Wikipedia[/caption]

На два въпроса ще отговарят провадийци на първия местен референдум в общината – да се възстановят ли Солените минерални бани с функция „балнеолечение“ и да се запази ли болницата „Царица Йоана“ във вида й от 2010 г. - с родилно и хирургично отделение.

Общинският съвет вчера насрочи допитването за 14 май. Утвърдени са книжата и разходите, които поне към момента са изчисляват на 25 000 лв., съобщи председателят на Общинския съвет Христо Гичев.

Предложението за референдума бе внесено на 24 януари от инициативен комитет с председател инж. Кадрия Мехмед, а придружаващата го подписка съдържа парафите на над 1300 души.

Солените минерални бани в Провадия са единствени у нас заради лечебния ефект на водата, смесваща два извора – солен и минерален. Подобни характеристики имат само изворите в Карлови вари, Чехия, а експерти твърдят, че провадийската вода ги превъзхожда по четири показателя. Тя е включена в списъка на националното минерално богатство с две правителствени постановления – от 1992 и 1997 г.

До 90-те години на миналия век местният санаториум е привличал всяка година по 6000 души с опорно-двигателни проблеми, извършвани са близо 150 000 процедури. Балнеолечебницата е привличала туристи и е осигурявала работни места за провадийци. Освен това водата е годна и за пиене и според изследванията лекува гастрити, колити, язвена болест, диабет в лека фрма, подагра и други болести на обмяната.

След 1998 г. сградите са изоставени, а двата тръбопровода, довеждащи водата до комплекса, са разрушени. Общината няма собствени средства да възстанови балнеолечебницата, а дори да се намерят пари за ремонт, трябва да се проектира и изграждането на тръбите – едната от сондажния извор Солената вода, другата от местността Ерека на 2 км от града, твърди кметът на Провадия Филчо Филев.

Референдумът трябва да реши и проблема с болницата в Провадия, която вече седма година е без родилно и хирургично отделение, а сега е заплашена от фалит. Най-близкият родилен дом е във Варна, която отстои на над 80 км от най-отдалечените села в Провадийско. Това носи здравен риск за местните жени, които сега често раждат или в линейките на път за Варна, или на кушетка в спешното отделение на провадийската болница.