Не изхвърляйте елхите в кофите, оставете ги до тях

  • 05 януари 2019, 10:55
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 640 3d needles eff61b63d6

Не изхвърляйте старите си естествени елхи в кофите за боклук, а ги оставяйте до тях, призовават от Столичния инспекторат. Елхите могат да се използват за компост за наторяване на паркове.

В зоопарка вече не искат използването на елхи за животните, защото могат да имат следи от химикали. За живите дръвчета най-добрият вариант е да се засадят в междублоково пространство, парк или двор.

.

"Няма някакви изисквания или разрешителни, които трябва да се взимат от районната администрация, за да се засади една жива елха", казва Татяна Асенова от Столичен инспекторат пред БНТ. 

Ако искате елхата ви да се хване и да и се радвате дълго, трябва да знаете, че живите коледни дръвчета се събуждат, когато бъдат прибрани в топлите стаи, затова те не трябва да се изнасят навън преди края на март. Тогава е подходящо време за засаждане, както и през септември. Дупката за посаждане трябва да е двойно по-голяма от кореновата система, така остава място за добавяне на торф и в никакъв случай не оставяйте земята около дървото да изсъхне.

Тази година столичният зоопарк не подходящо място да оставите вашата стара елха, защото животните тук имат достатъчно храна.

"Всяка храна, която се използва за животните трябва да има с доказан произход. Така че някой може да е забравил играчка по елхата може да има нещо с което е напръскана", казва Асенова. 

Затова ако тази година не сте заложили на живо дърво, а сте украсили отрязано, просто го оставете до кофата и от него ще бъде направен компост. За 2018 г. от над 14 000 тона зелени отпадъци е произведен над 10 000 тона компост.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за март на тема "Пазители на българския дух" ТУК!