Не заглушавайте учителя

  • 16 септември 2020, 09:45
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium %d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%b8

Българското училище е готово за всяка една ситуация – учителите да преподават присъствено, да преподават и онлайн. Тренирани са за всички варианти, включително и деца да влизат през прозорците, за да няма блъсканица на входа. Но сред всички многобройни инструкции, които Министерството на образованието даде, няма нито една как точно ще се обучават децата в класните стаи от учител, скрит зад маска или шлем. Част от учениците няма да могат да го чуват. И това е повече от сигурно. Покрай дългия списък от правила, които трябва да се спазват в училище, за да се избягват контакти и съответно зарази, този въпрос така и не се повдигна на по-високо ниво. И няма признаци някой от експертите да се тревожи за неловката ситуация, в която може да попаднат учители и ученици.

Инструкциите за преподаване са ясни – учителят не може да се разхожда между чиновете, стои отпред, на устата му има текстилна или пластмасова маска и в тази поза трябва да напряга гласа си, за да бъде чут от седящите на задните чинове, без да е ясно какъв ще е ефктът.

Какво се случва обаче, ако няма достатъчно висок  глас?  Ясно е. Част от децата ще наблюдават учител със запотен шлем как нещо мърмори. Гледката е досадна. Подобна картина не може да прикове вниманието на учениците задълго и в такъв случай другите им занимания стават неизбежни. А после пак ще се чудим защо с всяка изминала година децата изпитват все повече затруднения да анализират творби, не владеят езиковите норми и като цяло трудно се справят с материала.  

Покрай многобройните идеи за обучение в електронна среда, имаше предложение в класните стаи да се инсталират микрофон и камера, за да могат деца, които са си вкъщи, да гледат урока в час. Оказа се, че този тип хибридно образование е неприложимо, защото няма как преподавателят да си раздвоява вниманието между тези, които са в класната стая, и тези, които са онлайн. Но от тази идея може да се вземе нещо практично. Например - да се закупят микрофони, за да могат учителите зад маски да бъдат чувани и да има комуникация в класната стая. Не заглушавайте учителя, ако искате резултати!