Недостиг на доброволци в Кюстендилско

  • 23 март 2020, 08:36
  • Default profile Автор Кирил Иванов
Medium img 20171025 104545

Общини в Кюстендилско търсят трескаво доброволци за патронажна грижа за хора, закъсващи при пандемията от коронавирус.

Бобов дол, Бобошево, Сапарева баня и Кочериново апелират за набиране на  доброволци за подкрепа на самотноживеещи и болни хора, както и за хора, които са под карантина. Целта е абщините  да бъдат готови за реакция при евентуално усложнение на ситуацията с COVID-19.

В Бобов дол вече се отзовали двама, каза кметът Елза Величкова. Ето го и самият апел, качен на фейсбук страниците на общините.

„Уважаеми съграждани, приятели,

Намираме се в безпрецедентна ситуация, излизането от която изисква личната ангажираност на всеки един от нас. Въпреки предприетите мерки и усилията на много институции по предотвратяване разрастването на епидемията от коронавируса COVID-19, според прогнозите на здравните власти, пикът тепърва предстои. Ресурсите на държавата и на нас – местната власт, обаче са ограничени. Голяма е вероятността в скоро време много наши приятели, съседи, близки и роднини да имат  нужда от вашата помощ и подкрепа. Заради това се обръщам към всеки един от вас, които бихте искали и можете да помогнете, да се включите в кампанията по набиране на доброволци за осигуряването на социален патронаж на най-рисковата група – възрастните ни съграждани, като при необходимост разнасяте храна по домовете им, снабдявате ги с продукти от първа необходимост и други дейности. От доброволци имат нужда и българските лекари и медицински персонал, както и служителите от регионалните здравни инспекции, които поемат най-тежките случаи, с риск за своя живот и здраве и този на членовете на техните семейства. Ключово за ограничаване на епидемията е осигуряването на дезинфекция на нашите населени места, на болниците и здравните пунктове и навсякъде, където има струпване на хора. За всеки един от доброволците, които ще бъдат ангажирани само при възникнала необходимост, са осигурени необходимите предпазни средства. Остава ни надеждата, с оглед на предприетите ограничителни мерки, че няма да се стига до необходимост от ангажиране на доброволчески групи, но сме длъжни да бъдем подготвени. В момент на кризи българите сме доказали, че можем да сме единни, да си помагаме и да се справяме с далеч по-големи рискове и опасности. Сигурен съм, че с общи усилия, с вашата доброволческа помощ, ще се справим и с тази епидемия, която промени живота на целия свят. Благодаря на всеки от Вас, който е готов да участва в тази хуманна мисия!“.

След тоза апел управниците се надяват да се намерят достатъчно желаещи да помогнат и да се включат в доброволческите групи към Общинските кризисни щабове. Те могат да се свържат с общините чрез данните за контакти, посочени на официалните  страници на четирите общини.