Недостигът на пазара на труда е за квалифицирани лица

  • 18 октомври 2020, 14:05
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium %d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8%d0%bd %d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2 1

В последните осем месеца, след избухването на пандемията с COVID-19, проблемът с недостига на работни места вече не е толкова остър по обясними причини - ръстът на безработните лица се е увеличил с около 120 хил. души. Така коментира пред  Kmeta.bg Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), данните на Агенцията по заетостта, че има ръст на безработица у нас, както и състоянието на пазара на труда в условия на затягане на мерки срещу разпространението на заразата с коранавирус.

Според Иванов е важно да се отбележи, че болшинството от тези лица, които са останали без работа, са с ниска квалификация и са били заети в сектори, които са пряко засегнати от кризата -  туризма, търговията на дребно и др.

Иванов допълни, че независимо от пандемията, по данни на работодателите недостиг на кадри все пак има и той е за квалифицирани лица в IT сферата, където липсата на подготвени хора е хронична, защото секторът се развива с много бързи темпове, а обучението на кадри изостава.

Работодателите отбелязват също, че недостиг на работна сила има и в преработващата промишленост, въпреки че тя забави ръста си в последните осем месеца. Нуждите там са за кадри техническа квалификация.

Иванов добави, че  недостигът на хора се забелязва и в автомобилната промишленост, защото там има бум на инвестициите в предприятия, които произвеждат части на автомобили.

Недостиг има и в строителството, и в селското стопанство – това се секторите, които дават по-голям принос в общата заетост на страната, каза още изпълнителният директор на АИКБ.

Според Иванов бизнесът е наясно, че кадрите, от които има нужда са на ученическите чинове и във висшите училища и ако работодателите не участват в подготовката на тези кадри, докато те учат, после ще трябва да ги обучават за собствена сметка. Затова Иванов смята, че  бизнесът трябва да влезе по-сериозно в образованието и да подготви бъдещите работници и служители така, че те да бъдат продуктивни и обучени.

Националният конкурс „Кмет на годината“ 2020 вече тече. Гласувайте за своя кмет на kmetnagodinata.bg.