Община Несебър заема най-северната част от Черноморското крайбрежие на Бургаска област. В състава й влизат 14 населени места. Община Несебър е най-голямата туристическа агломерация на Българското Черноморие. На територията на общината функционират 150 хотела. Значителна част от тази материална база е съсредоточена в град Несебър, курортния комплекс Слънчев бряг, вилно селище “Елените”, градовете Обзор и Свети Влас и село Равда.

На територията на общината се намира пристанище Несебър, което има регионално значение. Използва се изключително за пътнически превози и развлекателни туристически пътувания.

Несебър е един от най-древните градове в Европа. Наследник е на древното тракийско селище Месамбрия, основано през второто хилядолетие пр.н.е. Името му означава град (брия) на Мелса. От 510 г. пр.н.е. е превърнат в гръцки град-колония под името Месемврия, конкурент на Аполония в търговията по Черноморието. В него имало театър и храм на бог Аполон. В града са секли монети от сребро и бронз, а през III в. пр.н.е. - и от злато. Към 680 г. е център на епископия, а през VII-VIII век - важна и добре укрепена и отбранявана византийска морска база.

От ХI век наред с името Месемврия се употребява и славянското име Месебър или Несебър. Апогеят на развитието му е по време на царуването на цар Иван Александър (1331-1371), когато е един от най-важните центрове в българската държава. По време на османското владичество Несебър запазва пристанищното си значение, а след Освобождението е малко рибарско градче.

През 1956 г. градът е обявен за архитектурно-градоустройствен и археологически резерват “Старинен Несебър”. Старата част на гр. Несебър е паметник на културата на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Останките от антична крепостна стена с порта от III-IV в., несебърските църкви от V-VI в. и по-късните, от Средновековието (Х-ХIV в.), които са изящни произведения на средновековната българо-византийска архитектура, около 60 възрожденски къщи, обединени в няколко ансамбъла, придават неповторим облик и особена атмосфера на града.

Традициите на община Несебър като известен лозарски район се пазят в село Гюльовца, където всеки февруари се провежда Празник на младото вино. Известното със своите майстори на традиционни български колбаси село Кошарица през месец януари определя най-добрия производител по време на Празника на суджука.

Община Несебър е домакин на много културни събития - Фолклорния фестивал “Несебърски накит”, Международния детски фестивал “Слънце - Радост - Красота”, Поп-рок фестивал.

 

ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК:

15 август (Свето Успение Богородично)

 

КОНТАКТИ

8230 гр. Несебър,

ул. “Еделвайс” № 10

тел: +359 55443281

факс: +359 55429376,

contacts@nesebar.bg

www.nesebarinfo.com