Невероятно кукерско шоу завладя Симитли (Снимки)

  • 12 януари 2019, 15:32
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium dsc 2806

Сурвакари и кукери от цяла България и съседна Македония не се уплашиха от снега на стадиона в Симитли, а превърнаха своето атрактивно представяне в бяла кукерска приказка. За радост и удоволствие на зрителите, изпълнили трибуните.

Над 4000 маскирани мъже, жени и деца разтърсиха в събота не само града, но и близкото шосе за Гърция със своите танци и чанове.

Магията на кукерството завладя населеното място на 16-ия фестивал на кукерските и маскарадни игри „Симитлия – Древната земя на кукерите”.

Страховити маски, уникални костюми, феерия от танци, носии и усмивки, атрактивни образи на попове, колоритни младоженци, старци, мечки, мечкари, представяне на български традиции и обичаи. Всичко това завладя присъстващите на фестивала.

Сурвакарската група на Плаж махала от Благоевград пък успя да изправи публиката на крака със специалното участие на 101 каба гайди, които огласиха стадиона под развяващите се български трибагреници.

Зло тази година няма как да има в община Симитли. Защото то бе прогонено от сурвакарите, които наричаха за здраве на хората, за берекет в нивите. Зрителите не спряха да снимат с телефони, фотоапарати и видеокамери шоуто на кукерите в Симитли, в което участваха от бебета като деветмесечната Александра от благоевградската Плаж махала до пенсионери на 92години.

„Този наш празник е крепост на българщината, на българския дух. Радвам се, че тази година има и участници, които за първи път са в Симитли. Сигурен съм, че те ще продължат да идват тук, защото пазим кукерската традиция и я предаваме от поколение на поколение”, заяви кметът на община Симитли – Апостол Апостолов.

На стадиона се редуваха различни обичаи, претворени от талантливите сурвакари. Палитрата от пресъздадени с чувство за хумор образи бе огромна и създаде много емоции и радост на зрителите. Участниците в кукерското шоу доказаха, че тази традиция ще пребъде. Защото децата с всяка изминала година са все повече. И го правят от сърце и душа.

„Да си кукер е магия, не усещаш студ, сняг, дъжд, а само тръпката, че си част от тази изконна българска традиция”, увериха участниците в кукерското дефиле.    

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за март на тема "Пазители на българския дух" ТУК!